Wakeboard

WAKEBOARD

A sportág bemutatása

A „wake” szó nyomdokvizet jelent, ami a vízen sebesen haladó csónakok, hajók mögött kialakuló sajátos formájú hullám. A „board” szó deszkára utal, amin a versenyző áll. Wa­ke­boardozni lehet kábelpályákon, motorcsónak mögött, de pár éve lehetőség nyílt bármilyen vízfelületet „megcsúszni” motoros csörlő segítségével is. Európában és Magyarországon a wakeboard kábelpályás változata a népszerűbb. A sport alapját a „freestyle” szellemisége határozza meg. A lényege, mint oly sok deszkás sportnak, az, hogy minél többféle mozdulatot tudjunk végrehajtani deszkával a lábunkon. Az ezredforduló „nagy találmányai” közé tartozik a csúszásra (slider), ugratásra (kicker) alkalmas elemek építése, különböző tereptárgyak (pl. funbox) vízre tétele, melyek lehetővé teszik, hogy ez az extrém sport még színesebbé, izgalmasabbá váljon. A vízideszkások látványos ugrásai és lélegzetelállító mutatványai nagy hatást gyakorolnak a nézőkre. A wakeboardosok kreati­vitása és ötletgazdagsága újabb ágazatokat, a wakeszörföt, valamint a rohamosan fejlődő wake­skatet keltette életre, de jelentős hatással volt a kiteszörfözés kialakulására is. A wakeboard pontozásos sportág, a kezdeti időkben egy bonyolult pontrendszer alapján számolták ki a bírók, hogyan alakulnak a helyezések. A bírói rendszer a kezdetektől sokat változott, és ez a változás a mai napig tart. A versenykörökben figyelik a kompozíciót, az intenzitást, a trükkök kivitelezését és nehézségi fokát.

Története

Wakeboard

Az 1980-as évek elején járunk. Valahol az óceánok partjainál történt, hogy a szörfösök kellő hullámok hiányában kitalálták, hogy szörfjeiken állva egy hajó vagy egy a parton haladó homokfutó után kötéllel vontatva érik el a sikláshoz szükséges sebességet. A kezdetleges deszkák szinte csak a motorcsónak mögötti szlalomozásra voltak alkalmasak, a vízből való kiemelkedés is nagyobb erőfeszítést igényelt. De a sporteszközök dinamikus fejlődésének segítségével a vízideszkások dolga is egyre könnyebb lett. Az első wakeboard világbajnokságot 1993-ban rendezték meg az Egyesült Államokban, továbbá még abban az évben megalakult a Wakeboarding Magazine, a sportág így kellő nemzetközi publikációt is kapott. Azóta is töretlenül fejlődik a sport, és napjainkra az egyik legnépszerűbb extrémsportággá nőtte ki magát. Hihetetlen tömeget vonz a wakeboard, rövid múltja ellenére világszerte több millióan wakeboardoznak.

Miért választottam a wakeboardot?

Szűcs József
világbajnok, ötszörös magyar bajnok wakeboardversenyző:

„Ebben a sportban találtam meg, hogy hogyan tudom másképpen is kifejezni önmagamat, és tetszett ez az életstílus. Jó sportnak tartom, mert kondiban tartja a testet és a lelket. Elsődlegesen nem másokat kell legyőznöd, hanem a saját félelmeidet.”

Wakeboard

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.