Vízisí

VÍZISÍ

A sportág bemutatása

A vízisí mint sportág 3 különálló sportból áll. Vannak versenyzők, akik mindhárom ágat űzik, ugyanakkor vannak, akik csak egy-egy ágra specializálták magukat. E három ága a vízisínek: a szlalom, az ugrás, illetve a trükksíelés.

Szlalom vízisí
Szabványosított, kötött méretekkel rendelkező pályát kell teljesítenie a versenyzőnek, mely áll egy belépőkapuból, hat kerülőbójából és egy kilépőkapuból. A hajó a pálya középvonalában halad, és így kell teljesíteni a lehető legtöbb bóját. Amennyiben sikerül teljesíteni a hat bóját, és áthalad a versenyző a kilépőkapun, ami két bója, úgy teljesítettnek tekinthető ez a szint. A következő nekifutásra már emelkedik a hajó sebessége 3 km/h-val. Ha eléri a hajó az 58 km/h-t, akkor a kötelet rövidítik meghatározott távolságok szerint. A versenyt az nyeri, aki a legrövidebb kötéllel teljesíti, azaz megkerüli a hat bóját.

Ugrás
A vontatóhajó az ugrót egy vízben álló rámpára* húzza rá, aki megpróbál a lehető legmesszebb ugrani. A versenyt az nyeri, aki a leghosszabb távolságot ugorja a rámpától.

Trükk
Vontatóhajó utáni ugrások versenye. Különféle nehézségű ugrások meghatározott pontokat érnek. Egy adott hosszon belül kell bemutatnia a versenyzőnek a tudását. Minél bonyolultabb a trükk, a véghezvitele annál magasabb pontszámot ér. A versenyt az nyeri, aki a legtöbb pontot kapja.

Története

Vízisí

1922. június 28-án Ralph Samuelson vízisíelt először, Minnesotában a testvérével. A kezdeti sikertelen próbálkozások után július 2-án sikerült nekik a vízen siklaniuk.
A Nemzetközi Vízisí és Wakeboard Szövetség 1955-ben alakult. 1967-ben lett a Nemzetközi Olimpiai Közösség tagja. 1972-ben Münchenben bemutató sportágként szerepelt.
Az első világbajnokságot 1944-ben rendezték. A Nemzetközi Vízisí és Wakeboard Szövetségnek 84 tagországa van.

Miért választottam a vízisít?

Németh Gábor
7-szeres magyar bajnok, EB bronzérmes síelő:

„A szabadban végzett mozgás kötetlensége, a víz közelsége, a folyamatos kihívás és a veszély az, ami mind a mai napig ehhez a sporthoz köt.”

Vízisí

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.