Vitorlázás

VITORLÁZÁS

A sportág bemutatása

A vitorlázásban a versenyző alapvető feladata az, hogy a szél irányát és erősségét felhasználva eljuttassa hajóját egyik pontból a másikba. Kétféle versenyt szoktak rendezni: túraversenyt és pályaversenyt. Míg az előbbinél megadott pontok érintésével kell a rajt és a cél közötti útvonalat teljesíteni, az utóbbinál a szél irányától függően egy előre kijelölt pályán kell a bójákat krajcban vagy hátszélben megkerülni. A sportág számtalan lehetőséget nyújt arra is, hogy mekkora hajóval és hány fővel teljesítsék a versenyeket. A legfiatalabbak az egyszemélyes optimist hajókban kezdik az ismerkedést a sporttal, de innentől kezdve igen széles a választék a hajó­osztályokban. Az olimpiai játékokon 11 hajóosztályban versenyeznek a résztvevők, de ezeken kívül számtalan más egyéb osztályban is lehet versenyezni; népszerűek például az ún. trapézos nagyhajók, azaz liberák is, ahol a legénység a víz felett lógva próbálja meg kiegyensúlyozni a megdőlt hajótestet.

Története

Vitorlázás

A vitorlás hajók a tavak és tengerek fejedelmei: a ragyogást, az ünnepélyességet, a kecsességet testesítik meg. Szünet nélkül viaskodnak a széllel, azzal az elemmel, ami valójában életre kelti őket. A vitorlázás azóta része az emberiség történetének, amióta az első civilizációk megépítették a hajóikat. Kezdetben az egyiptomiak és a föníciaiak használták áruszállításra a nagytestű vízi járműveket, de hamarosan elkezdődött a sportcélú használatuk is. A sportág először 1900-ban jelent meg az újkori olimpiai játékok között, így ez az egyik „legöregebb” sportág az olimpiai mozgalomban. A nemzetközi szövetség (International Sailing Federation – ISAF) 1906-ban szerveződött meg, jelenleg 121 tagországot és több millió vitorlázót számlál világszerte.

Miért választottam a vitorlázást?

Majthényi Szabolcs
világ- és Európa-bajnok:

„Nincs még egy olyan összetett sportág, amelyben az erő, az ügyesség és az állóképesség mellett a szellemi képességeknek ilyen nagy szerepe lenne, miközben a természet erőivel küzdesz. Mindegy, hogy az olimpiára készülsz, vagy csak egy kis tavon a saját szórakozásodra vitorlázol, az élmény felejthetetlen és életre szóló!”

 

 

Vitorlázás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.