Triatlon

TRIATLON

A sportág bemutatása

A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló, állóképességi sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. Mindhárom sportág ciklikus, egészséges környezetben, szabad levegőn űzhető, és az emberek természetes mozgásaira épülnek. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek rendkívül izgalmas váltóversenyeket is. A Magyar Triatlon Szövetség a triatlonversenyeken belül az újonctávtól a hosszútávig különböző korosztályú és felkészültségű sportolóknak rendez versenyeket. A triatlonsport „kistestvérei” az úszásból és futásból álló aquatlon és a futásból, kerékpározásból és ismételt futásból álló duatlon. Magyarországon a duatlon és az aquatlon sportági szervezete és szabályozása meg­egyezik a triatlonéval. A két előbbi sportág versenyzői köre is jelentős részben a triat­lonisták közül kerül ki. A triatlonversenyek szezonja főként nyáron van, a duatlon azonban lehetővé teszi a sportolóknak, hogy a versenyszezont a tavaszi és az őszi időszakra is kiterjesszék. Az aquatlon versenyek rendezésére egész évben lehetőség van, azzal, hogy a téli hónapokban az úszás- és a futásidőt külön mérik, köztük szünettel, ahol a sportolók átöltözhetnek, megszáradhatnak, és ez az idő nem számít bele a versenyidőbe.

Története

Triatlon

A triatlon történetének kezdete Scott Tinley triatlon történész szerint az 1920-as évek Franciaországának versenysorozatához nyúlik vissza, melynek akkori elnevezése „Les trois sports” („A három sport”) vagy „La Course des Débrouillards” („Az ügyes verseny”). A versenyt a mai napig megrendezik Joinville-le-Pont közelében, Meulanban, valamint Poissy városában. Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy rendeztek úszásból, kerékpározásból és futásból álló versenyeket 1920-ban, 1921-ben, 1945-ben és az 1960-as években. 1920-ban a „L´Auto” nevű francia újság számolt be egy versenyről, melynek résztvevői 3 km futás és 12 km kerékpározás után átúszták a Marne-csatornát, mindezt szünet és pihenő nélkül. Több (1921, 1927) újságcikk támasztja alá, hogy Marseilles-ben kerékpározás–futás–úszás sorrendben rendeztek „triatlon”-versenyt. Az első „modern” triatlonversenyt 1974. szeptember 25-én rendezték San Diegóban (Kalifornia). A kezdeményezés eszmei atyja és rendezője Jack Johnstone és Don Shanahan voltak, akik klubjuk, a San Diego Track Club segítségével valósították meg 46 résztvevővel a versenyt, melyre 1 dollár volt a nevezési díj. A táv: 2,8 mérföld futás, 5,4 mérföld kerékpár, 0,25 mérföld úszás, 2 mérföld futás, 0,25 mérföld úszás folyamatos megtételéből állt. A világ első mai értelemben vett triatlonversenye az 1975 májusában Mission Bayben rendezett „Fiesta Island Race Triathlon” („Fiesta-szigeti Triatlon Verseny”) volt, ahol 0,5 mérföld úszás, 5 mérföld kerékpár és 5 mérföld futás volt a táv, amit teljesíteni kellett.
A triatlon látványos bevonulását a sportágak közé az 1978 februárjában rendezett hawaii versenynek köszönheti, amely 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és a maratoni táv teljesítéséből állt. Magyarországon először 1984-ben rendeztek versenyt Szombathelyen „Vasi Vasember” néven. 1989 augusztusában alakult meg a Nemzetközi Triatlon Szövetség (International Triathlon Union) 30 tagországgal, első elnöke Les McDonald volt. Jelenlegi székhelye Vancouverben van, tagországainak száma meghaladja a 120-at.
1989. augusztus 6-án rendezték az első triatlon-világbajnokságot, 600 résztvevővel, olimpiai távon.
2000-ben debütált* a sportág az olimpiai játékokon Sydneyben, 48 női és 52 férfi indulóval.

Miért választottam a triatlont?

Kuttor Csaba
felnőtt, háromszoros olimpikon:

„Tetszett a triatlon mint életforma. Tetszett a rengeteg szép, sokszor egzotikus hely, ahol a versenyeket rendezik, az edzőtáborok, ahol kerékpár nyergében ülve lehet feltérképezni az új helyeket. Az sem volt utolsó szempont, hogy az edzések is sokkal változatosabbak a három sportágnak köszönhetően, mint például úszásban voltak.”

Triatlon

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.