Tollaslabda

TOLLASLABDA

A sportág bemutatása

A tollaslabdázás a kedvelt labdajátékok né­­­­pes családjába tartozik. Tollaslabdaütővel és műanyag, illetve eredeti tollaslabdával játsszák szabadtéren (sima területen, lehetőleg szélvédett udvarokban, strandokon stb.), vagy versenyszerűen, fedett pályán, tornatermekben, sportcsarnokokban. A tollaslabdapálya 13,40 m hosszú, melyet középen 1,55 m magas háló oszt két térfélre. Az egyes pálya 5,18 m, a páros pálya pedig 6,10 m széles (a két oldalfolyosó egyenként 0,46 m széles). A hálótól mindkét térfélen 1,98 m-re jelölik ki az elülső adogatóvonalakat. Páros játékban az alapvonalaktól 0,76 m-re haladnak a hátsó adogatóvonalak. A középvonal az alapvonaltól az elülső adogatóvonalig tart. Az adogatást, illetve fogadást a jobb/bal adogató, illetve fogadótéren belül kell elvégezni. Labdamenet közben a labdát röptében kell ütni a játéktéren belül mindaddig, míg hiba nem következik be. Egy mérkőzés két nyert, névlegesen 21 pontig tartó játszmából áll. A játékosok szenior (idősebb), felnőtt, U19 ifjúsági, U17 serdülő, U15 serdülő, U13 és U11 kezdő korcsoportokban, valamint egyénileg és csapatban versenyeznek.

Története

Tollaslabda

A tollaslabdázás legalább kétezer éves múltra vezethető vissza. A versenysport 1872-ben indult hódító útjára Angliából, Beaufort herceg badmintoni birtokáról (innen származik a sportág angol neve, a badminton). 1899-ben rendezték meg először az össz-angol bajnokságot Wembleyben. 1934. július 5-én megalakították a Nemzetközi Tollaslabda Szövetséget (International Badminton Federation, IBF), mely 2006-tól Tollaslabda Világszövetség (Badminton World Federation, BWF) néven működik. 1967. szeptember 24-én hozták létre az Európai Tollaslabda Szövetséget (European Badminton Union, EBU), mely 2006-tól Tollaslabda Európa (Badminton Europe) lett. Az 1972. és 1988. évi bemutató után 1992-től a tollaslabda (badminton) bekerült a nyári olimpiai játékok egyéni programjába. A magyar tollaslabdasport alapítási évének 1960 számít. 1966. június 3-án alakult meg a Magyar Tenisz Szövetség Tollaslabda Bizottsága, 1969. június 1-jén pedig az önálló Magyar Tollaslabda Szövetség (MTLSZ). 2007. május 19-től működik az MTLSZ alszövetségeként a Szabadidős és Magyar Amatőr Tollaslabda Szövetség.

Miért választottam a tollaslabdát?

Tóth Henrik
13-szoros csapatbajnok, 3-szoros magyar bajnok egyéniben,
világranglista 105. helyezett:

„A bátyám tollasozott, és az ő unszolására kipróbáltam. Egyből megtetszett benne az, hogy fizikailag és koncentrációban mindig csúcson kell lenni. Maximalista vagyok, az egyéni játékokat kedvelem, ez a sport pedig minden egyes alkalommal próbára tesz, hogy mit tudok kihozni magamból.”

Tollaslabda

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.