Tenisz

TENISZ

A sportág bemutatása

A tenisz a világ sportágai közt az egyik legnépszerűbb. A teniszjátékot a teniszpá­lyán két elkülönített térfélen játssza teniszütővel és teniszlabdával egyéni mérkőzés esetén egy-egy játékos, páros mérkőzés esetén pedig két-két játékos. A játék célja az ellenfél térfelére ütni a labdát úgy, hogy az ellenfél ne tudja azt szabályosan a térfelünkre vissza­ütni. Szabályos ütés, ha a játékos a labdát maximum egy lepattanás után visszaad­ja az ellenfél térfelére úgy, hogy a saját térfelén már nem pattan le, és az ellenfél térfelén a pályára esik. A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak. A pálya teljes hossza 23,77 méter. Egy-egy térfél 11,89 méter hosszú. A pálya szélessége egyéni mérkőzés esetén 8,23 méter. Ekkor a pálya két szélén található 1,37 méteres folyosók nem számítanak a pályába. Páros játék esetén a két folyosó is érvényes: ekkor a pálya szélessége 10,97 méter. A pálya borítása különböző lehet (salak, fű, kemény, szintetikus), és ez sok tekintetben befolyá­sol­hat­ja a játékot. A teniszben használatos alap­vető ütések a következők: adogatás, ado­gatás-fogadás, alapütések, röpte,* lecsa­pás. Egy teniszmérkőzés labdamenetekből, játékokból (game), játszmákból (szett) áll. Általában két nyert játszma jelenti a mérkőzés megnyerését. A hivatalos teniszmeccseket játékvezető irányítja, a vonalakat pedig vonalbírók figyelik, akik, ha a labda kint van, out-ot kiáltanak. A teniszmeccs menete, hossza szigorú szabályokhoz van kötve.

Története

Tenisz

A tenisz egy francia eredetű ütős labdajáték (jeu de paume) angolok révén továbbfejlesztett változata. A források szerint 1858 és 1870 között jött létre mai formájában, melynek szabályait Walter Clopton Wingfield angol őrnagy alakította ki. Az első tenisztornát 1876-ban rendezték meg Angliában. A modern, professzionális tenisz 1968-ban, az „open erá”-val (hivatásos, profi kor) kezdődött. Az év négy legnagyobb tenisztornája, a Grand Slam-versenyek* megnyitották kapuikat a hivatásos teniszezők előtt is. A sport lépésről lépésre amatőrből­ profivá vált. Ekkortól tekinthetjük a sportot modernnek, s ekkor kezdődik meg a statisztikák, rekordok számontartása is. A férfi és női tenisz legfőbb célja a Golden Slam elérése lett: egy naptári éven belül megnyerni mind a négy Grand Slam-tornát (Ausztrál Nyílt Bajnokság, Francia Nyílt Bajnokság, Wimbledon, Amerikai Nyílt Bajnokság).
Magyarországon 1881-ben vált ismertté a mai formájában ismert teniszjáték. Hazánk a világon 4. nemzetként rendezett teniszbajnoki küzdelmeket. A magyar teniszsport képviselői ezt követően kiemelkedő sikereket értek el a teniszvilágban. A Nemzetközi Tenisz Szövetséget (ITF) 1913-ban alapították, és jelenleg az egyik legtöbb tagországgal rendelkező szervezet, tagországainak száma 205. A Magyar Tenisz Szövetség 1907-ben alakult, így 2007-ben ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját.

Miért választottam a teniszt?

Bardóczky Kornél
junior Európa-bajnoki 3. hely, US Open junior elődöntő, 3-szoros egyéni, 5-szörös páros magyar bajnok, 14. ITF Future 1. hely, párosban 7 ATP Challenger diadal, 4-szer az év férfi teniszezője, 1997 óta a magyar Davis Kupa válogatott alapembere; legjobb ATP világranglista egyéni: 254., páros: 130. helyezettje:

„5-6 éves koromban kezdtem teniszezni. A sport játékossága fogott meg. Nem szerettem a monoton sportokat, kellett nekem a labda. Ezt a játékosságot találtam meg a teniszben.”

Tenisz

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.