Tájékozódási futás

TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁS

A sportág bemutatása

A tájfutás összetett sporttevékenység, komoly szellemi és fizikai kihívás, mely során a tájfutó egyidejű teljesítménye adja az eredményt. A tájfutó térkép és tájoló segítségével végighalad – fut – egy számára ismeretlen versenypályán. A tájfutópályát ellenőrző­pontokkal alakítják ki, többnyire a természetben. A versenyző feladata, hogy a rajtban kapott térkép alapján az ellenőrzőpontokat az előírt sorrendben érintse, és a lehető legrö­videbb idő alatt a célba érjen. A rajttól a célig a tájfutó maga választja ki az ellenőrzőpontok között az útvonalát, azaz tájékozódik. Tájfutásban különböző szakágak léteznek (tájfutás, sítájfutás, tájkerékpározás, Trail-O stb.), ahol a versenyző haladása, azaz a helyváltoztatás az ellenőrzőpontok között lehetséges gyalog, futva, kerékpárral, sível, lóval, vízi sporteszközzel stb. A verseny napszak szerint lehet nappali, éjszakai és kombinált. A verseny formája lehet egyéni, váltó és csapat. A versenyhossz alapján lehet rövidtávú, normál- és hosszútávú verseny, de akár park-, városi- vagy villámtájfutás is. A villámtájfutás gyakrabban használt neve: mikrosprint.A mikrosprint tökéletes arra, hogy a tájfutás alapelemeit, lényegét megismerjék az érdeklődők. A verseny igen kis területen zajlik, és a sportolók által használt térkép nagyon részletgazdag (1:750-es méretarány). A pálya minden különösebb előismeret nélkül teljesíthető, és mivel igen kis területen zajlik, eltévedni sem lehet. A győztes idő 2,5-3 perc körüli, és a pályák 300-500 méter hosszúak. Ma már vakoknak és mozgássérülteknek is rendeznek versenyt, az utóbbiaknak világbajnokságot is.

Története

Tájékozódási futás

Az első tájékozódási versenyt 1897-ben Norvégiában rendezték. Eleinte főként katonák versenyeztek, melléjük fokozatosan kapcsolódtak be a civilek is, elsősorban a skandináv országokban. Magyarországon először 1925-ben Ripszám Henrik rendezett tájfutó versenyt a hűvösvölgyi Balázs kocsmánál. A Nemzetközi Tájfutó Szövetséget (IOF) 10 ország – köztük Magyarország – alapította 1961-ben. A hazai önálló, független szövetség Skerletz Iván vezetésével 1970-ben jött létre, addig a Magyar Természetbarát Szövetség keretében működött. Az 1962-64-ben rendezett két Európa-bajnokságot 1966-tól kétévente világbajnokságok követték, köztük az 1983-as zalaegerszegi is. 2003-tól már évente követték egymást a világbajnokságok. 2009-ben Magyarországon, a Bükk hegységben Miskolc központtal 3 selejtező, 3 egyéni és 1 váltó számban avattak világbajnokot. A Trail-O-ban, azaz a mozgássérültek versenyeiben a paralimpiai* és a nyílt kategóriában hirdettek egyéni győzteseket. A nők és a férfiak az elsősorban szellemi tevékenységet igénylő versenyben együtt indulnak, és csapateredményt is hirdetnek a versenyek végén.

Miért választottam a tájékozódási futást?

Monspart Sarolta
egyéni világbajnok, sokszoros magyar egyéni bajnok, maratonfutó:

„Az edzések, a versenyek sosem egyformák, fantasztikus a változatosság, az újdonság, és fontos szerepet kap a tájfutásban az egyéni dönteni tudás, a kreativitás és a fizikai felkészültség.”

Tájékozódási futás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.