Taekwon-do

TAEKWON-DO

A sportág bemutatása

A taekwon-do koreai eredetű harcművészet. Hagyományos jellegét megtartva ugyan­­csak napjaink egyik legnépszerűbb, modern olimpiai küzdősportja. Mozgásanyaga: alaptechnikák, formagyakorlatok, töréstechnika, önvédelem és küzdelem. A „taekwon-do” kifejezés koreai eredetű. A három szókép összevonásából kialakított név: TAE = lábtechnika vagy rúgás, KWON = kéztechnika vagy ütés, DO = művészet, út vagy módszer. A WTF-taekwon-dóban a versenyzők szabad kézzel és lábbal (ütéssel és rúgásokkal), szigorú szabályok adta keretek között mérkőznek meg. Ezzel szemben az ITF-taekwon-do inkább megőrizte a hagyományokat és a harcművészeti jelleget. A WTF-taekwon-do szabályrendszere full-contact, azaz teljes erővel kell a találatokat bevinni az ellenfél szabályok által meghatározott testfelületére. A fejet kézzel (ütéssel) támadni tilos, ugyancsak tilos minden öv alá indított ütés vagy rúgás. Pontozásos sportág: testre végrehajtott ütés és rúgás 1 pont, testre végrehajtott 180 fokos vagy nagyobb ívben végrehajtott fordulórúgás 2 pont, fejre végrehajtott rúgás 3 pont. A megrendítő erejű találat (a vezető bírói számolás után) további 1 pontot ér. A több pontot szerző versenyző nyeri a találkozót. KO (kiütés) lehetséges. A küzdőtér mérete 8 × 8 m, melyet 2,5 cm vastagságú, speciális edzőszőnyeg borít. A versenyzők 8-8 súlycsoportban (az olimpi­ákon 4-4) küzdenek egymással. A versenyzők ruházata: a WTF által meghatározott fehér ruha (dobok). Kötelező védőfelszere­­lések: fejvédő, mellkasvédő, alkar- és síp­csontvédő, lágyékvédő, kesztyű és fogvédő. Mérkőzésidő: 3 × 2 perc.  Sportjellege mellett megőrizte, és a mai napig is állhatatosan ápolja a klasszikus harcművészet legnemesebb vonásait.

Története

Taekwon-do

A taekwon-do több mint 2000 éves, Koreában kialakult harcművészet. Elterjedésében jelentős szerepet játszott a Silla királyság elit harci testülete, a Hwarangdo.
Choi Hong Hi tábornok, a taekwon-do legendás alapítója 1918. november 9-én született. Befolyásos katonatisztként az 1950-es évek közepére létrehozta tudományos elvekre, a koreai szellemiségre és különleges lábtechnikákra épülő, új, kihívást jelentő harcművészetét, ami először a hadseregben került bevezetésre. A taekwon-dót – melyet ezért a nyugati világban eleinte még „military karate” néven is emlegettek – a saját parancsnoksága alá tartozó gyalogsági hadosztály katonái körében kezdte el oktatni, és ők próbálták ki először éles harchelyzetben is. 1966-ban Szöulban megalakult a Nemzetközi Taekwon-do Szövetség (International Taekwon-do Federation, ITF), 1973-ban dr. Kim Un Yong vezetésével a Taekwon-do Világszövetség (World Taekwon-do Federation, WTF). 1975-ben a WTF-et felvették az AGFIS (Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete) tagjai sorába. 1980-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan elismerte a WTF-et olimpiai sportágként.  Napjainkban 189 országban mintegy 70 millióan űzik ezt a látványos küzdősportot/harcművészetet. Az első világbajnokságot 1973-ban, az első Európa-bajnokságot 1976-ban rendezték; azóta ezeket a versenyeket kétévenként tartják.
1988-ban a sportág bemutató versenyszám volt a szöuli, majd 1992-ben a barcelonai olimpián. 1994. szeptember 4-én a NOB hivatalos versenyszámként felvette a WTF-taekwon-dót a 2000. évi sydney-i olimpia programjába.

Miért választottam a taekwon-dót?

Tóth Balázs
világbajnoki bronzérmes (WTF):

„Mikor kisfiú voltam, a családom arra lett otthon figyelmes, hogy a fikusz növény levelei meg vannak rongálódva. Ennek oka az volt, hogy a Bruce Lee-filmek hatására én próbálgatni kezdtem a különböző technikákat, és más eszköz nem lévén, a fikuszon gyakoroltam.
Amikor nagypapám erre rájött, kézen fogott, és levitt két harcművészeti klubba. A jó fogadtatás miatt a taekwon-do klub nyerte el a tetszésemet, így ott ragadtam.
A taekwon-do gyakorlása közben megismert emberek mára az életem részévé váltak, nélkülük kevesebb lennék.
Számomra a legnagyobb motiváció, hogy Magyarországon még mindenki előtt ott a lehetőség, hogy elhozza az első magyar olimpiai, VB vagy akár EB aranyérmet.”

Taekwon-do

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.