Szinkronúszás

SZINKRONÚSZÁS

A sportág bemutatása

A szinkronúszás zenekíséretre csoportosan bemutatott vízi gyakorlatokból álló sportág, másik elnevezése műúszás.  A művészi sportágak körébe tartozik, világversenyen csak nők vehetnek részt. Szinkronúszásban 4 versenyprogram létezik: egyéni, páros, csapat- és szabadkombinációs kűrgyakorlat, melyekből az olimpián csak kettő szerepel: páros és csapat. A hagyományos csapatgyakorlatot 8, a mo­dernebb kombinációs kűrt 10 versenyző mutatja be. Mindegyik versenyprogram két részből áll, egy-egy rövid-, illetve hosszú kűrt kell bemutatni, melyet a bírók 0–10 pontig értékelnek. A rövidprogram elemeit előírják a szabályok, a hosszúprogramban nincs ilyen kötöttség. A rövid- és szabadprogramokra adott pontszámok átlagából számolják ki a végső sorrendet. A szabadkombinációs kűrgyakorlathoz nincs rövidprogram: itt szó szerint szabadon választhatók meg azok az elemek, melyekből a kűr felépül, egyéni, páros, vagy akár hármas felállás is szerepelhet a gyakorlat során, melynek lényege a látványosság, szórakoztatás. A fiatalabb korosztályoknál (18 év és az alatt) a rövidprogram helyett ún. kötelező gyakorlatok szerepelnek a versenyeken. Egy-egy kötelező gyakorlat egy, a FINA Szinkronúszó Technikai Bizottsága által olimpiai ciklusonként előre meghatározott mozgássorból áll, korosztályonként más és más. Egy verseny alkalmával ezekből a gyakorlatokból négyet kötelező bemutatni a versenyzőknek, egyesével, a bírók előtt

Története

Szinkronúszás

A mai sportág előfutára Esther-Williams hollywoodi színésznő volt, akinek a filmjeiben látható „vízi revük” új színfoltot jelentettek az amerikai musicalek világában. Nem csoda, hogy a szinkronúszás először az Egyesült Államokban és Kanadában honosodott meg, ahol népszerűsége azóta is töretlen. A szinkronúszás hamarosan meghódította Európát és a Távol-Keletet. Elsőként 1984-ben, Los Angelesben avattak olimpiai bajnokot ebben a sportágban. Az Európa-bajnoki dobogót kezdetben az angolok uralták, 1995 óta az oroszok kerültek az élmezőnybe, de erős szinkronúszó gárdája van többek között a franciáknak, a spanyoloknak, az olaszoknak és a görögöknek is. Magyar versenyzők 1993 óta vesznek részt az Európa-bajnokságokon, és 1994 óta a világbajnokságokon. Bár a sportág hazánkban csupán másfél évtizedes múltra tekint vissza, a magyar páros 2000-ben sikeresen kvalifikálta magát a sydney-i olimpiára, a világ legjobb 24 duója közé.

Miért választottam a szinkronúszást?

Czékus Eszter
utánpótlás-világbajnokság VI. és VIII. helyezett, országos bajnokság I. helyezett (páros):
„Már kiskoromtól kezdve szinte vízben élek, először az úszással ismerkedtem meg, és ott rájöttem, hogy rajongok a vízért, sokkal jobban szeretek elmerülni a habokban, mint csak a földön járni. Azért választottam ezt a sportot, mert kemény, nagy akarat kell hozzá, ám mégis a legnőiesebb sportág szinte az összes sport között, és mert persze vízben lehetek! Nagyon sok mindent köszönhetek neki, és remélem, még legalább ötször ennyi ideig foglalkozhatok vele.”

Szinkronúszás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.