Snowboard

SNOWBOARD

A sportág bemutatása

A snowboardozás magyar jelentése hódeszkázás, azaz a havon történő siklás egyetlen deszka segítségével, amelyre a sportoló mindkét lába egyaránt rögzítve van. A snowboardozásnak több válfaja létezik, amelyeket a különböző irányzatok és az azon belüli speciális versenyszámok határoznak meg. Alapvetően három stílusirányzat létezik: freestyle (szabadstílus), alpin (lesiklás) és mindennek az alapja, a freeride (szabadcsúszás). A freestyle snowboardozás legalapvetőbb célja a minél látványosabb trükkök bemutatása. A sportolók simán a pályán (flat tricks), a parkokban különböző elemeken (slider, box, kicker), illetve félcsőben (halfpipe) gyakorolják látványos trükkjeiket. Az alpin snowboardozás lényege a gyorsaság. A sebesség megszállottjai először az élen vezetett fordulókat sajátítják el (carving technika), majd pályákat tűznek maguknak, hogy a kapukat kerülgetve, az idővel harcolva küzdjenek meg a győzelemért.  A freeride, azaz a szabadcsúszás lételeme a szabadságérzés. Minden snowboardozás alfája és omegája  a mélyhó-snowboardozás, az érintetlen havas felületek meghódítása az erdőkben és pálya melletti hegyoldalakon.

Története

Snowboard

A snowboardozás fiatal, de annál dinamikusabban fejlődő sportág. Az 1960-as években Amerikában Sherman Poppen unatkozó gyermekeinek két sílécet összecsavarozva alkotta meg a „snurfert”, amely a szörfözés, a gördeszkázás és a síelés örömeit ötvözte. A sportszer futótűzszerű elterjedését komoly fejlesztések és versenyek kísérték. Később a sportág halhatatlan legendája, Jake Burton Carpenter kifejlesztette saját kötésrendszerét, amellyel rögzítette a lábakat a deszkára, és ezzel megszületett a ma már snowboard néven ismert sporteszköz.
Az 1990-ben létrejött Nemzetközi Snowboard Szövetség (ISF) a snowboardsport saját legfelsőbb szervezete volt, de a Nemzetközi Síszövetség (FIS) is irányítása alá akarta vonni a sportágat. Az 1924-ben, 14 ország által, Chamonix-ban (Franciaország) alapított Nemzetközi Síszövetség (FIS) jelenleg 111 tagországot számlál, köztük Magyarországot is sorai között tudhatja. A rohamos fejlődésnek köszönhetően a NOB már az 1998-as naganói olimpia műsorára felvette a snowboardozást, melynek lebonyolítására végül a Nemzetközi Síszövetséget kérte fel, ezzel eldöntve az évek óta tartó versenyfutást az irányításért.
Az első hivatalos világbajnokságot Lienzben rendezték 1996-ban; azóta kilenc világbajnokság került megrendezésre, melyek zömén Magyarország is képviseltette magát.

Miért választottam a snowboardot?

Gyarmati Panka
freestyle-versenyző; junior világbajnokság – aranyérem, összetett Európa-kupa kétszeres bajnoka, 7-szeres magyar bajnok:

„Én először csak kíváncsiságból próbáltam ki, amikor a sí már kezdett unalmassá válni. A snowboard volt az a sportág, ami – bár ritkán űzhettem – mindig mosolyt varázsolt az arcomra. Szerelem volt első látásra!”

Snowboard

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.