Sárkányhajó

SÁRKÁNYHAJÓ

A sportág bemutatása

A sárkányhajózás egy olyan közösségteremtő és -fejlesztő vízi sport, amelyben egyszerre, egy célért több mint 20-an küzdenek, egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített, 12,5 m hosszú hajóban, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. A versenyeken 18 vagy 20 lapátos két oldalt, arccal előre, ülve, egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót, és méri össze gyorsaságát más legénységekkel. A dobos háttal a menetiránynak, ülve, elöl foglal helyet, a kormányos pedig hátul, a hajó farában áll, és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.
A versenyeket a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) versenyszabály­za­ta alapján, és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) külön versenyelőírása szerint, meghatározott formájú, méretű és súlyú, IDBF-licenccel rendelkező hajókban, előírt mélységű, szélességű és hosszúságú versenypályán rendezik, több legénység között.
A versenytávok: 200, illetve 250, 500, 1000 és 2000 méter.

Története

Sárkányhajó

A sárkányhajó sportág Ázsiából, Dél-Kínából származik. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajóünnepen, -fesztiválon több száz legénység küzd egymással, és több ezren szurkolnak nekik. Eltekintve attól, hogy néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyen, a kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismertté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapúri utazási irodákon keresztül érkeztek Európába. 1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF), amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klub legénységek közötti sárkányhajó EB-t, majd ezt követően 1997-ig minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották. 1998-tól páros években a nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB-t. A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult. Jelenleg közel 70 tagországot és több millió sárkányhajóst tart nyilván. Az első sárkányhajó VB-t Kínában rendezték 1995-ben. 1998-tól páros években a klubok között, páratlan években a nemzetek között tartanak VB-t. 2009-ben Csehországban, Racicében zajlott a 9. világbajnokság. A sportág történelmében nagy mérföldkőnek számít 2007. április 27., amikor az AGFIS/GAISF (Sportaccord) elismerte a sárkányhajózást önálló sportágként, és képviselőjét, az IDBF-et felvette tagjai közé, ami egyértelművé tette, hogy a világon a sárkányhajózás hivatalos irányító szerve az IDBF. A sárkányhajózás történetéhez tartozik, hogy az 1946-ban megalakuló Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) kezdeti időszakában csak a kajak-kenu sportág népes táborát hivatott összefogni, mára azonban szinte az összes kézi erővel hajtott vízi jármű (sárkányhajó, sprint-, szlalom-, vadvízi, marathon-, freestyle, parakajak és -kenu, kajakpóló,tengeri kajak, kenuvitorlás, hullámkajak, rafting) az ICF szakágainak valamelyike alá sorolódott. A sárkány­hajósport 2000-ben vált az ICF-család tagjává. Az ICF jelenleg több mint 150 tagországot számlál. A világjátékok műsorán a sárkányhajózás mint meghívott sportág először 1993-ban Hágában szerepelt az IDBF, 2005-ben Duisburgban és 2009-ben Tajvanban az ICF rendezésében.

Miért választottam a sárkányhajózást?

Sziklenka László
világ- és Európa-bajnoki aranyérmes, premier és szenior sárkányhajócsapat tagja, a hazai sárkányhajózás elindítója:

„30 év kajak-kenuzás után választottam, mert megfogott a sportág hangulata, csapatszelleme. Megtetszett, hogy egy hajóban »profik és amatőrök« egyaránt versenyezhetnek.”

Sárkányhajó

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.