Rúdtánc

RÚDTÁNC

A sportág bemutatása

A rúdtánc (poledance) a tánc és gimnasztika egyik formája, ahol a résztvevők egy függőleges rúd segítségével adják elő produkciójukat. A táncosok belekapaszkodnak a rúdba, s annak segítségével atletikusabb ugrásokat, csavarokat mutatnak be. A rúd anyaga krómozott fém, de használnak rézből és titánból készült rudakat is. A rudak átmérője 40-50 mm közt változhat. A rúdtánc a szórakoztatás egy formája is mint leginkább női szólótánc műfaj, de napjainkra eltávolodott a füstös bároktól, sokkal inkább köthető a sporthoz és a cirkuszhoz. A rúdtánc a koreografikusabb, táncele­mekre koncentráló irányzata a műfajnak, míg a rúdfitnesz a sportosabb vonalat képviseli, az erő- és ügyességi elemekre és a színtiszta akrobatikára helyezve a fő hangsúlyt. A felsőtest erőssége és az egyensúlyérzék nélkülözhetetlen. Ez sok gyakorlást és időt igényel. Ezért a rúdtánc mostanában már a testedzés egyik közkedvelt formája is, iskolák, képesítések és bizonyítványok társulnak hozzá. Ezeken túl egyre többek szemében az önkifejezés egyik művészi eszközévé válik. Legalább annyira művészet, mint sport, hiszen a versenyeken a pontozás során az elemek nehézségi foka mellett fontos szerepet játszik az előadásmód, a kifejezőerő, a kreativitás és a kezdeményezőkészség is. Világszerte számos rúdtáncversenyt rendeznek, s egyre nő azoknak a száma, akik szeretnék ezt a mozgásformát hivatalosan is sporttá nyilváníttatni.

Története

Rúdtánc

A rúdtánc viszonylag új jelenség, bár gyökerei messzire nyúlnak. Az ókori sumér időkből való Innana istennő mítosza, aki az ábrázolások szerint érzéki, rudas női szólótáncával a kietlen Földet ismét termővé varázsolta. A műfaj modern változatában a nőies mozdulatkombinációk akrobatikus trükkökkel és erőelemekkel kezdtek keveredni. A rúdtánc Kanadában tört ki a napfényre az éjszakai szórakozóhelyek világából, innen terjedt el az Egyesült Államokban, végül elérte az Egyesült Királyságot és Európát. Ausztráliában és Új-Zélandon is hódított az amerikai minta. A világ első poledance és pole-fitness trénere Fawnia Dietrich, amerikai táncos és fitnesz­szakember, aki először az edzőtermekbe vitte a rúdtáncot mint a hétköznapi nők szórako­zása és sporttevékenysége. A rúdtánccal ma a legkülönfélébb környezetben találkozhatunk: része színházi és cirkuszi előadásoknak, művészeti rendezvényeknek, és természetesen elindult az önálló sportélet útján is.
Ma már számos versenyt rendeznek, és ahogy egyre inkább beszivárgott a rúdtáncba az akrobatika, egyre komolyabb, sportteljesítménynek megfelelő előadások születtek, úgy keltette fel a rúd a férfiak érdeklődését is, és kialakult a férfi rúdfitnesz is. A rúdtánc folyamatosan fejlődik, és számos kapcsolódó mozgásforma alakul ki: jóga-poledance, pole-pilates, pole-stretching stb. Hazánkban 2003 óta létezik rúdtáncoktatás a Dollhouse stúdiókban, és 2008 óta rendezik meg a Miss Poledance Hungary bajnokságot. A dinamikusan fejlődő hazai rúdtáncélet elismeréseként Budapest elnyerte a 2011-es világbajnokság rendezésének jogát.

Miért választottam a rúdtáncot?

Nemesvári Krisztina
a Miss Poledance Hungary 2010 győztese:

„Sose hittem volna, hogy képes vagyok ilyen látványos és nehéz dolgokra. Ez a sport sokak számára még mindig feldolgozhatatlan rejtély. Pedig tényleg meg lehet tanulni! Lányoknak és fiúknak, gyerekeknek egyaránt ajánlom!”

 

Rúdtánc

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.