Rögbi

RÖGBI

A sportág bemutatása

A rögbi több, hasonló szabályok szerint játszott labdajáték összefoglaló neve. Minden változatban arra törekszik a két csapat, hogy a szabályok adta keretek között minél több pontot szerezzenek. Ennek módjai: az ovális labdát letenni az ellenfél célterületén (ez 5 pontot ér), utána sikeresen elvégezni a jutalomrúgást (2 pont). Az ellenfél szabálytalansága után elvégzett büntetőből és droprúgásból 3-3 pontot lehet szerezni. A játék ideje 2 × 40 perc. A test-test elleni küzdelmet szigorú szabályok szorítják mederbe: tilos az ütés, rúgás, gáncsolás. A rögbit a szabályok, az ellenfél és mindenekfelett a játékvezető iránti tisztelet jellemzi. A legelterjedtebb változat az ún. uniós rögbi, amelyben 15-15 játékos küzd a sikerért, a ligarögbi, ahol 13-an játszanak egy csapatban és az uniós szabályok szerint játszott hetes rögbi, amelyet két hét fős csapat játszik (ez utóbbi játékideje 2 × 7 perc). Létezik érintős (úgynevezett tag) rögbi, valamint a nyári idő­szakban látványelemként szolgáló beach rug­by is. Nők is játsszák.

Története

Rögbi

1823-ban az angliai Rugby városában egy futballmérkőzés alatt William Webb Ellis felkapta a labdát, és berohant a kapuba, ott letette a labdát, majd felkiáltott: Gól!!! Akkoriban a szabályok még teljesen kialakulatlanok voltak, de a labda kézzel való fogása akkoriban is tiltott volt. Ennek ellenére a többieknek tetszett az új játék, és ettől kezdve ez lett a „Rugby football”, azaz a Rugby városának szabályrendszere szerint játszott futball. A 19. század folyamán szerte a brit birodalomban (Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland) sorra alakultak a klubok, majd a sportági szövetségek, de a játék nagy népszerűségre tett szert Franciaországban, Argentínában és Romániában is; a 20. században aztán egyre több országban kezdték játszani. 1908-ban és 1924-ben az olimpiai játékok műsorán is szerepelt a rögbi. 1987-ben alakult meg a Nemzetközi Rögbi Szövetség (IRB – jelenleg 115 tagja van), azóta rendeznek világbajnokságokat. 2009-ben a rögbi hetes változatát felvették a nyári olimpia műsorára.

Miért választottam a rögbit?

Juhász István
6-szoros magyar bajnok:

„Nagyon megszerettem első próbálkozásra, mert jó a társaság, szórakoztató a játék, és szintén ezek miatt ajánlom mindenkinek.”

Rögbi

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.