Nordic walking

NORDIC WALKING

A sportág bemutatása

A nordic walking a gyaloglás és a sífutás ötvözeteként írható le, amit szabad levegőn végeznek. A szó jelentése: északi gyaloglás. A két speciális, karbon alapanyagú bot segítsé­gével egész testünket megmozgathatjuk, mi­köz­­ben nem terheljük ízületeinket és izmainkat.

Története

Nordic walking

Az 1930-as évek elején a finn sífutócsapat a téli időszak után is gyakorolni kezdte a sífutó­technikát úgy, hogy sétáltak és futottak síbottal a kézben. Ez a módszer fontos szezonon kívüli edzésrésszé vált a sífutást versenyszerűen űzők számára. A sportág nemzetközi összefogására 2000-ben került sor, amikor hivatalosan megalakult a Nemzetközi Nordic Walking Szövetség (INWA) Finnországban. A Nemzetközi Szövetség gondoskodik a sportággal kapcsolatos folytonos kutatásokról, az elfogadott edzésmódszerek terjesztéséről, a sportággal foglalkozók képzéséről. A nordic walking sportot Magyarországon a nagy nyilvánosság előtt először 2005. május 27-én a Challenge Day sportrendezvény keretén belül, a budapesti finn nagykövetség szervezésében Galambos László és Galambos Lászlóné szakemberek mutatták be nagy sikerrel. Még ugyanebben az évben megalakult Magyarországon az első országos nordic walking egyesület: a Magyar Nordic Walking Akadémia (MNWA).

Miért választottam a nordic walking sportot?

Galambos László
nemzeti edző:

„Ezt a sportot én Ausztriában ismertem meg a feleségemmel, rögtön megtetszett nekünk, amikor láttunk egy ilyen embert. Egyszerre megmozgatja az ember minden részét, min­d­egyik évszakban lehet űzni. Korábban aerobikoztam, és az aktív sportolás után a nordic walking nagyon jó levezetősport volt számomra. Szintén, amikor balesetem volt, sokkal gyorsabban felépültem a nordic walking segítségével. Bármikor űzhetem, nincs társhoz és időhöz kötve, tehát a mai rohanó életünkben is jól alkalmazható. A természetben gyakorolható, ez is nagyon szimpatikus nekem.”

Nordic walking

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.