Nanbudo

NANBUDO

A sportág bemutatása

A nanbudo a belső energia (ki) létre­hozásának művészeteként is ismert harcművészeti irányzat. Az alapító mester – Doshu-Soke Yoshinao Nanbu – jelenleg is fejleszti, formálja az 1979-ben bejegyzett stílust, melyet az egyetemes béke céljával hozott létre, és amelyben nem az ellenfél legyőzésének művészete dominál, hanem a lelki egyensúly és a sportszerű középút keresése. A nanbudo komplex önvédelmi rendszer, amely az erőszak fogalmát tágan értelmezi: a nanbudokák nem csak azt tanulják meg, hogyan védjék meg magukat külső támadások ellen, de azt is, hogy miként győzzék le saját erőszakra való hajlamukat és agresszív életkörülményeiket, mint például a stresszt. Nagy hangsúlyt helyez a testi és lelki egészség elérésére, valamint a meditációs és lég­zési gyakorlatokra. A harci technikákra jellemző a körkörös mozgás, a kitérések rendszerének használata, az ellenfél energiájának elvezetése, felhasználása az ellentámadáshoz. A nanbudóban az ütések és rúgások mellett megtalálhatóak a különféle eséstechnikák, dobástechnikák, feszítések is.

Története

Nanbudo

A nanbudót a harcművész körökben világszerte ismert Yoshinao Nanbu alapította. A japán mester 21 éves koráig harcművész miliőben élt, ahol judo-, aikido- és kendotanulmányai után Tani és Tanaka mesterek keze alatt shito ryu karatét* tanult. A Japán Egyetemi Bajnokság megnyerésével Henry Plée, a karate franciaországi továbbfejlesztőjének figyelmét is magára vonta, aki hazájába hívta az ifjú bajnokot. Számos európai siker után, szakítva régi iskolájával egy új szemléletű karateirányzat kifejlesztésén kezdett el munkálkodni, amely elveti az erő erő elleni alkalmazásának elvét, és amely a kitérések rendszerén és az ellentámadáson alapul. 1970-ben bemutatta és a Japán Karate Szövetségnél bejegyeztette az általa kifejlesztett új stílust, a sankukai karatét. A sankukai elterjesztésével egy időben azonban már annak továbbfejlesztésén elmélkedett és munkálkodott. 1979-ben továbbfejlesztett stílusa nanbudo néven vált ismertté, melyet már kiemelt a karate különböző iskolái, irányzatai közül, és önálló harcművészetként kezdett terjeszteni. 1980-ban létrejött a Nanbudo Világszövetség, és 1988-tól hivatalosan is elindultak az első nanbudoversenyek, melyek egyedi, a versenyzők testi és lelki egészségének megőrzését elősegítő szabályrendszerben kerülnek megrendezésre.

Miért választottam a nanbudot?

Süveg Tibor
5 dan,* az MNSZ technikai vezetője, többszörös Európa- és világbajnoki helyezett:

„A sankukai karate mestereként 17 éves koromban kezdtem el a nanbudóval megismerkedni, és azonnal magával ragadott a sokszínűsége, a széles technikai repertoárja, és a folyamatos fejlődési lehetőség, amit ez a stílus magában hordoz.”

Nanbudo

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.