Mountainboard

MOUNTAINBOARD

A sportág bemutatása

A terepgördeszka, hivatalos nevén mountain­board mint sporteszköz a snowboard, a gördeszka és a mountain bike keresztezéséből jött létre, bár ezek közül az „ősanya” mégiscsak a snowboardozás. Kezdetben kiegészítő sportágként indult, mert rengeteg snowboardos van a világon, akik – ahogy mountainboardos körökben mondani szokás – nem bírnak várni a hóra. Ebből kiindulva kezdték el nyári tréningeszközként használni ezt a gyakorlatilag kerékkel ellátott snowboardot. Később, ahogy a technika fejlődött, és a mountainboardosok egyre többen lettek, önálló sportággá nőtte ki magát, így mára már olyan emberek is mountainboardoznak, akik életükben nem álltak snowboardon. A mountainboardnak négy fő összetevője van: levegővel töltött, terepmintás kerekek; masszív, terepre való, állítható keménységű felfüggesztések; snowboardok anyagához hasonló, rugalmas, fa-üvegszál kompozit lap és az állítható tépőzáras vagy csatos kötés, ami a lábat a deszkán tartja. Rendkívül fontos tartozék még a minőségi(!) védőfelszerelés (bukósisak, térd-, könyök- és csukló­védő), ezek használata mellett a sérülés veszélye minimálisra csökkenthető. A snowboardhoz hasonlóan itt is kialakultak különféle stílusirányzatok, úgymint free­style (ugrások és trükkök gyakorlása), free­ride (szabad lejtőzés terepen) és kite-mountain­board (ekkor a szél erejét kihasználva kite-er­nyővel húzatják magukat a deszkások). Versenyeken népszerű még a boardercross irányzat, ahol rendszerint 4 deszkás halad végig egyszerre egy épített, akadályokkal és kanyarokkal teli pályán, és az győz, aki először ér célba.

Története

Mountainboard

A mountainboardozásnak érdekes módon két alapítója is van a világon, hiszen egyszerre találták fel az USA-ban és Angliában a ’90-es évek elején. Az ezredforduló tájékán kezdte önálló sportággá kinőni magát, hívei hamarosan világbajnokságot is rendeztek, és meg­­alakult nemzetközi szövetsége, az IMA (International Mountainboarding Association). A moun­­­­tain­­­boardozás ma is a fenti két országban (USA, Egyesület Királyság) a legelterjedtebb, de népes rajongótáborral büszkélkedhet Franciaország, Németország, Portugália, Brazília és Oroszország is.

Miért választottam a mountainboardot?

Németh Attila
többszörös magyar freestyle bajnok, downhill (lesikló) szlalom II. helyezett:

„Azért választottam a mountainboardozást, mert ki akartam szakadni a város zajából a természetbe. Nem utolsó sorban pedig lehetőséget biztosított a hó nélküli snowboardozáshoz.”

Mountainboard

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.