Mountain bike

MOUNTAIN BIKE

A sportág bemutatása

A mountain bike magyar jelentése: „hegyi­kerékpár”. Az elnevezés terepen, egy vagy több nyomos erdei ösvényeken, sziklás, gyökeres talajon történő kerékpározást takar. A kerékpározáshoz az országútitól eltérő hegyikerékpárt használnak, amelynek a kerekén bütykös, széles külső gumik vannak, teleszkópos, és a fékei tárcsafékek. A versenysportnak két fő irányvonala van. Egyik a cross country („hegyre fel és le”), a másik a downhill („lejtőzés”). Az győz, aki a leggyorsabban teljesíti a kijelölt pályát.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jelenleg négy szakágat ismer:
- Olimpiai Cross (XCO): 5–9 km körpályán, kb. 2 órás a verseny;
- Maraton Cross (XCM): egy nagy körpályán 60–120 km-t versenyeznek;
- Downhill (DH): természetes és mesterséges akadályok leküzdésével lejtőzés 1-2 percig;
- Four Cross (4X): kieséses sprintverseny, 3-400 m-es, ugratókkal, döntött kanyarok­kal tűzdelt pályán egyszerre négyen verse­nyeznek, az első két helyezett jut tovább.

Története

Mountain bike

Először a ’80-as évek elején, Kaliforniában rendeztek mountain bike versenyeket. Azóta minden tekintetben nagyot változott, bővült a sportág. Kihívásként sokat nehezedtek a pályák, ami a terepen megjelenő akadályok leküzdésére kidolgozott technikák fejlődésének köszönhető. A Nemzetközi Szövetség (Union Cycliste Internationale – UCI) 1990-ben rendezte az első hivatalos mountain bike világbajnokságot, 1996-ban olimpiai sportággá vált. Vinczeffy Zsolt, az első magyar olimpikon 2004-ben Athénban szerepelt, majd 2008-ban Pekingben Parti András volt az, aki képviselhette hazánkat.

Miért választottam a mountain bike-ot?

Benkó Barbara
olimpiai cross junior világbajnoki és Európa-bajnoki 2. és U23*-as világbajnoki 6. helyezett; a német Rothaus-Cube versenyzője:

„Azért választottam ezt a sportot, mert a szabadság és függetlenség érzését élhetem át vele minden egyes alkalommal, ugyanakkor remek szórakozást is nyújt. Rengeteg barátot és ismerőst szereztem általa.”

Mountain bike

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.