Motorsport

MOTORSPORT

A sportág bemutatása

A motor- vagy motorkerékpár-sport egy összetett technikai sportág, mely igen szerteágazó. Hazánkban működő szakágai: a gyorsasági, a dragbike, a supermoto, a motocross, az enduro, a salak, a trial és az old timer. Mindezek mindegyike merőben eltérő kihívások elé állítja a versenyzőket, és ennek megfelelően az élmény is külön­böző. Mivel technikai sportról van szó, a siker egyaránt múlik az eszközön és a versenyzőn is. A zárt körpályán zajló gyorsasági versenyeken fontos a precizitás, motocrossnál a ritmusérzék, supermotónál a bátorság, dragbike-nál (azaz gyorsulási versenyeknél) a jó reakcióidő, endurónál a kitartás, salaknál az állóképesség, trialnál az egyensúly, az old timernél pedig a lelkesedés. Ami közös bennük, az a szabályoknak megfelelően kijelölt szilárd burkolatú vagy természetes talajú pálya és a nélkülözhetetlen eszköz: a motorkerékpár. A motor, melynek teljesítménye alapján a versenyek külön-külön kategóriákban zajlanak. Az old timer, a salak és az enduro szakágat kivéve a gyerekeknek is lehetőségük van megmérettetni magukat mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Története

Motorsport

Az első motorkerékpár-versenyt 1894-ben rendezték meg a Párizs–Rouen–Párizs autóverseny keretén belül, három évvel később pedig már kifejezetten motorosok számára írtak ki országúti viadalt. 1904-ben megalakult a Nemzetközi Motorkerékpáros Szövetség (FIM). A sportág legklasszikusabb, Tourist Trophy (TT) versenyét 1907-ben rendezték meg az angliai Man-szigeten. A hosszú távú országúti versenyek ezután Európa-szerte elterjedtek. Szintén Anglia adott otthont az első megbízhatósági versenynek 1913-ban, míg a salakpályás versenyek Ausztráliában terjedtek el a ’20-as években.
Hazánkban az első motorversenyt 1899 májusában rendezték a Budapesti Torna Club Csömöri úti atlétikapályájának salakpályáján. Két évvel később megindult a hazai motorgyártás, 1906-ban pedig megalakult a Magyar Motorkerékpáros Szövetség. Országos bajnokságot 1926-ban írtak ki először szóló- és oldalkocsis kategóriában. A második világháborút követően Európában Magyarországon rendeztek először nemzetközi motor­versenyt, 1945-ben. A gyorsasági motoros világbajnokság (mai nevén MotoGP) 1949-ben, azaz egy évvel korábban indult útjára, mint a világ legismertebb technikaisport-verseny­sorozata, a Formula–1. Motocross világbajnokságot (2003-tól MX) 1957 óta rendeznek, míg a nemzetközi salakmotorversenyeket 1995-ben emelték világbajnoki rangra.

Miért választottam a motorsportot?

Németh Kornél
motocross-versenyző, EB bronzérmes, világbajnoki 12. helyezés, 14-szeres magyar bajnok:

„A mi sportágunk nagy előnye a változatosság. Nincs két egyforma pálya, de még két egyforma kör sem. Improvizáció, figyelem, fitnesz, technika – ez az, ami a motorozáshoz kell. Kreatív, de nagyon kell hozzá a kitartás és állóképesség, ugyanakkor rendkívül szórakoztató is.”

Motorsport

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.