Minigolf

MINIGOLF

A sportág bemutatása

A minigolf szabadidős szórakozási forma, kinézetre a golfra hasonlít, azonban a pálya méretei jóval kisebbek (innen ered a „mini-” elnevezés), és a szabályai is kissé mások, mint a golfé. A minigolf közismert és népszerű játék, mégis a legtöbb ember igen keveset tud róla. Sokakban a külföldi nyaralások alatt megismert, fantáziadús pályák, gumiütők és egyszerű labdák emléke él, és nem is gondolják, hogy ezt a játékot versenyszerűen is lehet űzni. Rengetegen csodálkoznak, amikor versenyző ismerőseiktől érdekes infor­mációkhoz jutnak az egyes pályafajtákra, az ütők és labdák sokszínűségére, valamint az ütéstechnikára vonatkozóan. E sportág titka éppen abban rejlik, hogy mindenki számára hozzáférhető, akár hobbi, akár versenysport szinten. A minigolf az elmúlt évtizedek alatt igazi sportággá fejlődött. Szakszövetsége, nemzeti bajnoksága van, és a versenyzők mellett a szabadidejükben minigolfozók száma is egyre több. Európa számos területén a minigolf óriási népszerűségnek örvend, több országban pedig a legnépszerűbb sza­bad­­idősportok egyike. Büszkén mondhatjuk, hogy a feltételek folyamatosan közelítenek ahhoz, hogy a minigolf Magyarországon is tömegsporttá váljon.

Története

Minigolf

A minigolf a 20. század első évtizedeiben alakult ki. A legrégebbi feljegyzések az Egyesült Államokból származnak, de az 1920-as évek második felében már Európában is találhatóak információk a sportág elindulásáról. A minigolf tulajdonképpen a golfból alakult ki. Egyrészt a golf a nagyközönség számára nem mindenhol volt elérhető, ezért sokan szerették volna játszani egy olyan változatát, amelynek kisebb a területigénye. Ilyen indíttatásból épültek az első rövid távolságú, leginkább a „green”-hez hasonlítható pályák, ám mivel így a játék meglehetősen egysíkúvá vált, adódott az ötlet, hogy ezekre a pályákra építsenek akadályokat. Ettől kezdve a minigolf rohamos fejlődésnek indult. Az Egyesült Államokban a kizárólag önfeledt szórakozás céljait szolgáló, különféle ötletes akadályokat tartalmazó fantáziapályák terjedtek el. Európában viszont felmerült, hogy szükség lenne egységes szabályrendszerre, hogy a különböző helyeken található pályákon elért eredmények összemérhetőek legyenek. Az első, szabványoknak megfelelő minigolf létesítményt 1953-ban építették a svájci Locarno mellett. A sportág nemzetközi szervezete 1959-ben alakult meg, és már abban az évben megrendezésre került az első Európa-bajnokság, majd azt követően az első világ­bajnokság is. A legsikeresebbek a svéd, a német és az osztrák versenyzők, mert náluk rendel­kezik a minigolf a legnagyobb hagyományokkal.

Miért választottam a minigolfot?

Pálinkás Csaba
ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes, többszörös magyar bajnok:

„Fiatal koromban több sportágat is kipróbáltam, a minigolfozás egy hobbinak indult. Elsősorban a szép környezet, a jó közösség és a versenyzés vonzottak. Ahhoz, hogy valakiből jó minigolfozó váljék, a gyakorláson kívül kitartásra, kreativitásra és jó koncentráló­képességre van szüksége.”

Minigolf

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.