Mediball

MEDIBALL

A sportág bemutatása

A mediball egy kínai eredetű labdajáték, a tai chi körkörös mozdulataira épül; lágy és ugyanakkor dinamikus mozgásművészet. A mediballt egy 22 cm átmérőjű, gumi felületű ütővel és egy 50 g tömegű homokkal töltött teniszlabda méretű gumilabdával játsszák.  A játék sokoldalúságát az is bizonyítja, hogy egyénileg, párban és akár csoportban is játszható. Az ütő és a labda használata eltér a megszokottól. A sport gyakorlójának az a célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A gyakorlók felkészültségük mér­­­tékétől függően egy vagy két ütőt használnak. A küzdelmi versenyek pályán hálóval bírói segédlettel történnek. A játék a pontokért folyik, amit akkor kapunk, ha sikeresen az ellenfél területére juttattuk a labdát. A labda kezelése csak akkor szabályos, ha az elkapás hang nélkül, továbbítása köríves mozdulatokkal, a centrifugális erő kivezetésével, ütés nélkül történik.

Története

Mediball

A mediball feltalálója Prof. Bai Rong, aki a shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliqiu (mediball) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, amelyben a tai chi lágy, körkörös mozdulatait használva lehet edzeni a testet, úgy, hogy a test ne sérüljön meg. Ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit és a mentális egészséget. Az utóbbi pár évben Európában és az Egyesült Államokban is elkezdték gyakorolni. Magyarországon hivatalosan 2008 áprilisától gyakorolható a játék.

Miért választottam a mediballt?

Badar Ágnes
29 éves, kung-fu edző, többszörös világbajnok, magyar bajnok, mediball instruktor:

„A mediballban megtaláltam azt a kreatív önkifejezési lehetőséget, amely a mozgáskészség fejlődése mellett biztosítja a nőiesség megélését is. A játék ugyanakkor ellazít, kikapcsol és felold… A legjobb mozgásos meditáció számomra! Amit nagyon szeretek, az a csoportjáték, ahol a vidámság és a harmónia építi a gyakorlókat!”

 

Mediball

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.