Labdarúgás

LABDARÚGÁS

A sportág bemutatása

A labdarúgás (angol eredetű szóval football, közhasználatú becenevén foci) egy labdajáték, amit a 100-110 m hosszú és 64-75 m széles pályán, két, egyenként 11 labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a labdát az ellenfél kapujába juttassák, és így minél több gólt szerezzenek. A játékot főleg lábbal játsszák, de a játékos minden testrészét használhatja a labda irányítására, kivéve a két karját. Ez alól csak a kapusok kivételek, akiknek a tizenhatos vonalon belül nincs tiltott testrésze, azon kívül viszont ők is rendes mezőnyjátékosok. A játékot 2 × 45 percig játsszák, ezeket nevezik félidőknek. A nem játékkal töltött időt (például sérülés, csere) a bírók a félidők végén hosszabbítás formájában beszámítják.? Az egyszerű szabályok és a minimális sport­­szerigény kétségtelenül hozzájárult a játék elterjedéséhez. Gyakran mondják, hogy ez a világ legnépszerűbb csapatsportja. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felmérése szerint a játékot világszerte több mint 240 millió ember játssza rendszeresen, több mint 200 országban. Hétvégenként több millió néző követi nyomon kedvenc csapatának játékát a helyszínen vagy televízión keresztül.
A labdarúgás kedvelt „kísérő sportágai”: teremfutball (futsal), homokfoci és lábtenisz. A labdarúgás szabályai teljes terjedelemben itt olvashatók: www.mlsz.hu/Szövetség/Szabályzatok/A labdarúgás játékszabályai 2009–2010.

Története

Labdarúgás

E sport legősibb formája a kínai forrásokban szerepel – mai tudásunk szerint –, ahol az i. e. 2000 körül Huang-ti császár a gyalogos katonák kiképzésében használta, hogy gyorsaságukat, ügyességüket és találékonyságukat fejlessze.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, hivatalos nevén Fédération Internationale de Football Association (FIFA), 1904. május 21-én alapították Párizsban a következő országok szövetségeinek képviselői: Franciaország, Belgium, Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Svájc. A magyar labdarúgás első irodalmi emlékeit 1879-től őrizzük. 1907-ben a FIFA elismerte a szövetség önállóságát, és felvette Magyarországot tagjai sorába.  A labdarúgás majdnem az összes nyári olimpia programjában szerepelt. Ez alól az 1896-os és az 1932-es olimpia volt kivétel. 1996-ig csak férfiaknak rendezték meg a tornát, azonban Atlanta óta a női torna is a program része.

Miért választottam a labdarúgást?

Kanta József
az év labdarúgója 2007-ben, aki az iskolai labdarúgó program révén ismerkedett meg a sportággal:

„Amióta az eszemet tudom, fociztam a bátyámmal, természetesnek vettem, hogy ezt a gyönyörű sportágat választom. Közösségformáló ereje miatt ajánlom minden gyereknek!”

 

 

Labdarúgás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.