Kutyás frisbee

KUTYÁS FRISBEE

A sportág bemutatása

A játék lényege, hogy a kutyánk még a levegőben elkapja az eldobott korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz. A legtöbb kutya a maga örömére hamar rájön, hogy sokkal izgalmasabb a játék, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frisbee-t (korongot). A levegőben akrobatikus produkciókat is bemutatnak, miközben a frisbee-t igyekeznek megkaparintani. Első hallásra talán furcsán hangzik, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, hogy nemcsak kiváló szabadidőtöltés és játék, de a frisbee igazi versenysportként is űzhető. A kutyáknak alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság az alapja annak, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak. A frisbee-sportnak több változata is ismert. A következőkben a két leginkább elterjedt ágazatát mutatjuk be. Az úgynevezett távolsági verseny egy 45 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontér­­­­­­­té­kű. A játékban egy perc alatt kell a korongot minél többször minél távolabbra eldobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni. A másik ágazat a freestyle (szabadstílus). Itt másfél perc alatt kell különféle játékos, akrobatikus ugrásokat bemutatni zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy egy műkorcsolya kűrben, 5 vagy 10 korong használatával.

Története

A sportág az USA-ban született, ahol 1975 óta rendeznek világbajnokságot is. Alapvetően a kutyák és emberek közös játéka iránti vágyból alakult ki; a szabadidő kellemes, egészséges eltöltésének igényével. Európában az 1990-es években terjedt el, ma már tízezrek űzik Európa-szerte. Több nemzetközi szervezet működik egymás mellett, amelyek önálló szabályzatokat dolgoztak ki, és saját rendszerben szervezik versenyeiket. Ezek közül hazánkban a Skyhoundz nemzetközi szervezet szabályzata terjedt el leginkább, 2009-ben hazánk rendezhette a szervezet első Európa-bajnokságát.

Miért választottam a kutyás frissbeet?

Prenner Nóra
kétszeres Európa-bajnok:

„A kutyás frisbee kiváló kikapcsolódás mind a kutya, mind a gazdája számára. Lehetőséget ad, hogy bemutasd a kutyád és közted lévő kapcsolatot – és ezt tovább erősítsd –, hogy szabadjára engedd kreativitásod, és mindezt a szabadban. Mindenki számára adott a lehetőség, hogy nagyot alkosson benne.”

Kutyás frisbee

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.