Kudo

KUDO

A sportág bemutatása

A kudo Daido Juku japán önvédelmi küzdőrendszer, amely nem szorul egyetlen stílus keretei és szabályai közé, s számos harcművészeti ág technikáit alkalmazhatja. Pl.: boksz, thai boksz, judo, ju-jitsu, sambo, karate stb. A kudo bővelkedik rendkívül élethű és nagyon hatásos közelharcelemekben, versenytechnikái tartalmaznak dobásokat, fojtástechnikákat, ízületi feszítéseket, talajharcot, ütéseket és rúgásokat, fejeléseket. A Daido Juku egyik alapvető célja egy olyan küzdőstílus megalkotása volt, amelyben a valósághű, full-contact harcot oly módon lehet alkalmazni, hogy azt a lehető legkisebb mértékben korlátozzák a fighterek (harcosok) biztonságát szavatoló szabályok. A kudoversenyzők egy speciális karategít (karateruhát) viselnek, amelyet a biztonság és egészségmegőrzés érdekében egy fejprotektor (fejvédő) egészít ki. Használatosak továbbá vattakesztyűk, egyedi speciális szivacssisakok áttetsző plexi arcmaszkkal (a fejelések tompítására). A sisak viselése teszi lehetővé, hogy olyan full-contact technikákat is lehet alkalmazni, mint máshol sehol. A kudo rugalmassága és realisztikussága folytán óriási népszerűségnek örvend – nem csak Japánban. A stílus rohamosan terjed világszerte. Ma a kudót az összes kontinens közel harminc országában gyakorolják.

Története

Kudo

A kudo megalapítója a híres japán mester, Azuma Takashi, 8. dan (mesterfokozat), aki jelenleg a megtisztelő „Jukucho” nevet viseli. Azuma Takashi 1949. május 22-én született. A középiskolai tanulmányai idején Azuma Takashi a judo harcművészettel kezdett foglalkozni, amely a tradicionális japán karate mellett Japánban a középiskolai oktatási rendszer részét képezi. 1971-ben elkezdett a kyokushin karatéval foglalkozni. Háromévi, a kyokushin karatéval történő foglalkozás után, 1974-ben második helyezést ért el a VI. Japán Éves Karate versenysorozaton. 1977-ben első lett a IX. Japán Éves Karate versenyben, kyokushin stílusban. A harcművészetek tanulmányozása során megszerzett rengeteg tapasztalatot átültette saját stílusába, létrehozva az egyéni harcmodor sajátos koncepcióját. Azuma felkereste Oyama Masutatsut, a kyokushin karate alapítóját és vezetőjét azzal a javaslattal, hogy hozzanak létre iskolát a kyokushin stíluson belüli valós harcmodorra vonatkozóan. Oyama Masutatsu azonban a kyokushin karate további fejlesztésére vonatkozó szempontok miatt visszautasította ezt a javaslatot. Azuma Takashi 1981-ben elhagyta Oyama Masutatsut, és megalapította a saját harcművészeti irányzatát, a „kudo”-t.

Miért választottam a kudót?

Nováki László
4. kyu:

„Mindig is egy olyan küzdősportot kerestem, amely kompletten magában foglal mindent. Ha mindig győzni akarunk, ismernünk kell az összes lehetőséget. A kudo erre tanít meg, és hogy kitartsunk mindvégig…”

Kudo

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.