Kosárlabda

KOSÁRLABDA

A sportág bemutatása

A kosárlabda olyan labdajáték, ahol adott szabályok között két ötfős csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a kosárlabdát az ellenfél csapatának kosarába (gyűrűjébe) juttatva pontokat érjünk el, ugyanakkor ellenfelünknek e cél elérését szabályos keretek között megakadályozzuk. Az a csapat lesz a győztes, amely több pontot dobott ellenfelénél a játék időtartama alatt. A versenyszerű felnőttkosárlabdát a világon mindenhol elfogadott FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) szabályok szerint játsszák, kivéve USA-t és Kanadát, ahol az NBA (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) szabályai vannak érvényben. A játékidő 4 × 10 perc (NBA 4 × 12 perc), a pálya méretei 28 m × 15 m (NBA 29 m × 15 m). A gyűrű mindenhol 3,05 méter magasan van. Egy sikeres kosárért két pont jár, ha a hárompontos vonalon belülről lett elindítva a dobás, és három pont jár, amennyiben a vonalon kívülről. Ha a dobás pillanatában szabálytalankodtak a dobóval, akkor büntetődobással jöhet az adott játékos, s minden egyes büntetődobás egy pontot ér. A labdával haladni csak labdavezetéssel, azaz a labda lepattintásával lehetséges, ha ezt a játékos nem tartja be, akkor lépéshibát vét, s az ellenfél folytathatja a játékot oldalbedobással. Továbbá itt is érvényben van a „kétszerindulás” szabálya, tehát ha egy játékos befejezi a labdavezetést, akkor nem kezdheti újra. A FIBA egyik fő célja a következő években, hogy a két szabályrendszer közötti különbségeket megszüntesse. Például a 2010-es világbajnokságtól kezdődően a hárompontos vonal 50 centiméterrel hátrébb fog kerülni (625 cm-ről 675 cm-re). A különböző korcsoportok, nemek és ligán belüli osztályok között további szabályeltérések lehetségesek. A kosárlabdát a sebessége, technikája és variációs lehetőségei a nézők számá­ra rendkívül látványossá teszik. Elsősorban teremsport, de szabadtéri változatai is ismertek (pl. streetball).

Története

Kosárlabda

Az egyik ősnek tekinthető labdajátékot az amerikai bennszülöttek játszották. A maják és az aztékok változatában egy falra erősített fém-, illetve kőgyűrűn kellett átjuttatni a csapattagoknak egy golyót. A maják játéka kegyetlen volt: a vesztes csapatot feláldozták az isteneknek. A mai értelemben vett kosárlabda 1891-ben született az Egyesült Államokbeli Springfieldben. Dr. James A. Naismith a Springfieldi Testnevelési Főiskola testnevelő tanáraként és az iskola futballedzőjeként azt a feladatot kapta, hogy találjon ki egy olyan érdekes játékot, amelyet a diákok a téli hónapokban a tornateremben játszhatnak. A kosárlabda elnevezés is innen ered, hiszen barackkosár volt az eredeti gyűrű. Az első mérkőzést 1891. december 21-én a javíthatatlanok osztályának 18 diákja futball-labdával játszotta. Az új játéknak nagy sikere volt. Naismith a szabályok és alapelvek összeállításánál elsődleges szempontnak tartotta, hogy a játékban inkább az ügyesség domináljon, mint a nyers fizikai erő. A szabályokat a Triangle (Háromszög) magazin 1892. január 15-i számában közzé is tették New Game (Új Játék) címmel. 1932. június 18-án alakult meg a FIBA a svájci Genfben, 1947 óta létezik az NBA, és 1936 óta olimpiai sportág a férfi kosárlabda, a női pedig 1976 óta.

Miért választottam a kosárlabdát?

Balogh Judit
3-szoros EB bronzérmes, 2-szeres Európa-kupa győztes, 9-szeres év játékosa Magyarországon:

„A nővéremet választották be a csapatba, engem nem nagyon érdekelt, ám a szüleim nem akarták, hogy otthon maradjak, így engem is elküldtek sportolni. Ügyes voltam a kosárban, és volt több sikerélményem, és mivel sikerorientált vagyok, ezek tartottak a kosárlabda mellett, és tartanak ma is ott. Szerelmes vagyok a játékba, és ameddig bírom, játszom!”

 

 

Kosárlabda

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.