Korfball

KORFBALL

A sportág bemutatása

A korfball holland eredetű labdajáték, a világ egyetlen valóban vegyes csapatsportja, ahol lányok és fiúk együtt, egy csapatban játszhatnak. A játék célja, hogy a futball-labda méretű, ám annál valamivel nehezebb korfball-labdát egy 3,5 m magas állványon található kosárba juttassuk. Egy korfballcsapatban egyszerre mindig 8 fő, 4 lány és 4 fiú van a pályán. A játékosok a két térfélen arányosan helyezkednek el, vagyis egy csapatból egy térfélen mindig 4 játékos, 2 lány és 2 fiú tartózkodik egyszerre. Mindenki azonos nemű ellenfél ellen játszik. A korfball kifejezetten csapatjáték: fontos, az összjátékot ösztönző előírás, hogy a labdával futni még labdavezetéssel sem szabad, így minden játékos csak passzolások révén, társai segítségével és társait segítve juthat előre; a szólójáték nem megengedett. A játék során a testi kontaktus tilos, a durva játék büntetendő, a nyers erő használatát a szabályok nem engedik meg. A szabványos korfballpálya 40×20 m-es, két 20×20 m-es térfélből áll. Barátságos mérkőzések, illetve bizonyos játéktípusok (beach korfball, monokorfball) azonban megengedik más, kisebb méretű pálya kijelölését is. A korfballállvány 3,5 m magas, tetején egy 40 cm átmérőjű műanyag kosárral. Talapzatának kiképzése lehetővé teszi, hogy bármilyen sík felületen (teremben, füves pályán) felállítható legyen, és ne dőljön fel akkor sem, ha a játékosok véletlenül neki­mennek.

Története

Korfball

A korfball szabályait 1903-ban alkotta meg egy amszterdami testnevelő tanár, Nico Broekhuysen. Oktatási tapasztalatait felhasználva olyan csapatsportot kívánt létrehozni, amelyben a különböző nemű és testi adottságú játékosok egyenlő eséllyel küzdhetnek meg egymással. A világméretű korfballsportot a Nemzetközi Korfball Szövetség (International Korfball Federation, IKF) fogja össze, amelynek jelen pillanatban 54 tagja van. A korfball a kontinensek közül egyedül az Antarktiszon nincs jelen szervezett formában. A sportág továbbra is szülőhazájában, Hollandiában a legnépszerűbb, ahol 100?000-nél is több igazolt játékosa van valamely klubnak. A legutóbbi évtized fejleménye, hogy a korfball egyre inkább gyökeret ereszt Ázsiában, így Kínában, Hong-Kongban, Indiában, Koreában is.

Miért választottam a korfballt?

Esek Katalin
többszörös válogatott, év játékosa, gólkirály:

„A barátaim invitáltak korfballozni. Örültem, hogy megint barátokkal játszhatok együtt, tetszett, hogy kihasználhattam a korábbi kosárlabdás tapasztalataimat. Tetszik, hogy a sport nem erőre épül, hanem fontos a taktika, csapatjátékkal lehet csak eredményt elérni. A meccsek hangulata, a külföldi tornák hangulata fenomenális, és nem utolsósorban nagy vonzerő, hogy a másik nemmel együtt lehet játszani.”

Korfball

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.