KÉZILABDA

A sportág bemutatása

A játéktér egy 40 méter hosszúságú oldalvonalakkal, illetve 20 méter hosszúságú alapvonalakkal határolt, 800 négyzetméter kiterjedésű, négyszög alakú terület. A játéktér magába foglalja a két alapvonal elé rajzolt, 6 méter sugarú kapuelőteret, valamint az azok között elhelyezkedő mezőnyt. A kapu 3 méter széles és 2 méter magas stabil váz, tartozéka a belülről felfüggesztett háló. A nemek és életkor szerint specializált, bőrből vagy szintetikus anyagból készült labda a játék fő eszköze, melyet a csapattársak labdavezetéssel vagy egymásnak adogatva juttatnak el az ellenfél kapujáig, ahol a kapuelőtér-vonalon kívülről, kapura lövéssel igyekeznek gólt szerezni. A 14 játékost magába foglaló csapatból egyszerre 7 játékos – 6 mezőnyjátékos és egy kapus – tartózkodhat a pályán, de a cserelehetőségek határtalanok, így mindenki, a kispadon kezdők is kivehetik részüket a játékból. A 2 × 30 perces mérkőzést 2 játékvezető irányítja, munkájukat a zsűriasztalnál egy jegyzőkönyvvezető és egy versenybíró segíti. A szabályok egyszerűek és a kezdők számára is könnyen megtanulhatók. A nézők szá­mára rendkívül élvezetes a támadás és védekezés állandó változásával, lüktető ritmusával, sebességével, sok góllal és látványos technikai elemekkel tarkított mérkőzés. Különösen a szemet gyönyörködtető és gyakran akrobatikus elemekkel előkészített, erőteljes vagy trükkös kapura lövések, valamint a virtuóz kapusteljesítmények fogják meg és tartják izgalomban a szurkolókat.

Története

A 19. és a 20. század fordulójára három, egymáshoz hasonló játék, a dán haandbold, a cseh hazena és a német torball fejlődött ki, amelyek a mai kézilabdázás közvetlen őseinek tekinthetők. Az 1917-ben megalkotott egységes szabályok alapján űzött nagypályás kézilabdát 11-11 játékossal a szabadban, futballpályán kezdték el játszani, és a sportág hat csapattal bemutatkozhatott az 1936-os berlini olimpián. Miután az időjárás viszontagságai jelentősen korlátozták a játéklehetőséget, a pálya méreteinek csökkentésével és ezzel összefüggésben a szabályok módosításával igyekeztek teremben is játszhatóvá tenni a kézilabdázást.
Egy ideig mindkét méretű pályán rendeztek világbajnokságokat, az idő múlásával azután a kispályás vagy teremkézilabda a maga sebességével, változatosságával és lüktető ritmusával fokozatosan háttérbe szorította a lassúbb, nagypályás kézilabdázást. 1966-tól már csak kispályán és csak teremben rendeznek világbajnokságot. A férfi kézilabda 1972-ben, Münchenben újra bemutatkozhatott az olimpián, 1976-tól pedig már a női kézilabda is folyamatosan az ötkarikás játékok műsorán szerepel. Napjainkra a kézilabdázás az egyik legnépszerűbb sportággá nőtte ki magát. A Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek (IHF) 166, az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF) 49 tagországa van, és világszerte mintegy húszmillió játékos űzi versenyszerűen ezt a csodálatos labdajátékot. Az utóbbi években egy új szakággal, a strandkézilabdával ismerkedhettek meg a sportág szerelmesei.

Miért választottam a kézilabdát?

Kökény Beatrix
olimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok:

„Rossz gyerek voltam, és anyukám a kézilabdázó nővéremmel leküldött, hogy ott vezessem le a fölös energiáim, és végre nyugalom legyen otthon. Így jó gyerek lettem. A közösség, a csapat tetszett meg, és persze a labda, ezáltal a játék; nem monoton, mint sok egyéni sportág.”

Kézilabda

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.