Kerékpározás

KERÉKPÁROZÁS

A sportág bemutatása

„A kerékpár az egyetlen közhasználatú jármű, amelyet emberi izomerő üzemeltet.”
A kerékpár, legyen szó bármilyen szakágáról, egy technikai sporteszköz, amelynek 3 fix ponton kell a rajta ülő embert támasztani: ezek a kormány, a nyereg és a hajtómű, amelynek körkörös mozgatásakor egy lánc adja át a mozgási energiát a hátsó meghajtott keréknek.

Története

Kerékpározás

A kerékpározás mint versenysport a kerékpáros túrázásból fejlődött ki. Megszületését 1826-ra tehetjük, amikor a világon elsőként Münchenben kerékpáros viadalt rendeztek ún. „Drais-féle masinákon”. A 19. század második felében egyre több kerékpárpálya épült szerte Európában. Az első országúti versenyt 1869-ben, az első pályaversenyt 1874-ben rendezték.
Hazánkban szintén ebben az időszakban jelent meg közlekedési eszközként, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia 1883-ban az idegen nyelvű velociped kifejezés helyett már kerékpárként definiált. Magyarországon az első országúti kerékpárversenyt 1878-ban rendezték. Az első emelt fordulójú (aszfaltburkolatú) pálya 1880-ban létesült Palicson, amelyet Vermes Lajos, a modern sport nagy szerelmese építtetett.

Miért választottam a kerékpározást?

Szabolcsi Szilvia
olimpiai V. helyezett, többszörös Európa-bajnok pályaversenyző:

„Gyorskorcsolya mellett alapozásként mint kiegészítő edzésként kezdtem. Később elkezdtem versenyezni is, és beutazhattam mind az öt kontinenst, olyan helyeken is voltam, amelyeket előtte hírből sem ismertem.”

Kerékpározás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.