Kempo

KEMPO

A sportág bemutatása

A kempo szó jelentése: „az ököl igazsága”. Kínai shaolin kung-fu gyökerekkel rendelkező, de Japán területén kiteljesedő igen sokrétű és összetett karateváltozat. A kempo egyedülállóan tartalmazza azokat a technikákat, amelyeket a kung-fu, a ju-jitsu, a thai-boksz, a judo és a karate is használ. A kempo egy a mai napig folyamatosan fejlődő stílus, mely tökéletesíti saját technikáit. A jelen kor amatőr és profi világában is sok kempós bizonyítja tudását. A kempo világá­ban is számos ismert nemzetközi és hazai kempós szerzett már elismerést önmagának és a kempo stílusnak.

Története

Kempo

A harcművészetek kialakulása egy időbe esik az ember első vadászataival, harcaival. A kempo gyökerei időszámításunkkal esnek egy időbe. Indiai és kínai alapokon nyugszik. Bodhidarma (buddhista szerzetes volt Dél-Indiában az 5. század környékén, aki arról vált híressé, hogy a zen buddhizmust elterjesztette Kínában) már i. sz. 520 körül megtanította a legegyszerűbb módszereket: a kéz, a tenyér és a láb fegyverként való használatát. Az első időszakban a Shaolin templomban folyt az oktatás, majd terjedt tovább a lakosság körében is. A boxerlázadás 1901-es leverését követően a kempo csaknem eltűnt, azonban egyes mesterek, mint James Mitosa, William Chow és Edmund Parker továbbvitték és terjesztették a stílust szerte a világban. Magyarországra 1975-ben látogatott vissza Ausztráliából Harnos Imre, aki magával hozta a kempo fortélyait. Az első edzéseken részt vevők lettek a magyar kempo meghonosítói. Ők voltak az első kempomesterek – Várszegi Rudolf, Juhász Ferenc, Szurkos Imre, a későbbiekben Lévai László és Lovász Gábor. A mi stílusunk Kempo Karate Jitsu, amely ötvözi a tradicionális mozdulatsorokat és a modern önvédelmi technikákat.

Miért választottam a kempót?

Lovász Gábor
stílusvezető, technikai igazgató, hétszeres világbajnok:

„Gyermekkoromban a karatefilmek világa ragadott magával. Akkoriban kevesebb volt az edzéslehetőség, mint napjainkban, így tatamira judósként léptem először, még 10 éves koromban. Ezután a karate, a kick-box és a kung-fu következett. A kempóval több mint 20 éve ismerkedtem meg. Azonnal megragadott, hogy az addig kipróbált stílusok technikáit mind magába foglalta. Azóta számtalan sikert értem el versenyzőként és edzőként egyaránt, de még ennél is fontosabbnak tartom az általam oktatott tanítványok testi és lelki fejlődésének elősegítését.”

Kempo

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.