Judo

JUDO

A sportág bemutatása

A judo (kiejtése: dzsúdó; másik elterjedt magyar nevén cselgáncs) önvédelmi jellegű küzdősport. A versenyek 8 × 8 méteres tatamin (versenyszőnyeg) folynak, amit 3-4 méteres védősáv övez. A judoszőnyeg anyaga tömörített műanyag, amit vászonnal húznak be, és általában 1 × 2 m-es darabokból áll (zöld, kék, piros és sárga színűek lehetnek). A gyerekek 10 éves kortól indulhatnak ver­senyen, 2 perces küzdelmi idővel, visszamérkőzéses rendszerben. Csak dobásokat és leszorításokat végezhetnek. A serdülőktől felfelé fojtástechnikát, a junior korosztálytól pedig karfeszítést is alkalmazhatnak. A juniorok és a felnőttek a judo teljes repertoárját használhatják versenyeken a győzelem érdekében, úgymint dobások, fojtások, karfeszítések. Nekik a versenyidejük már 5 perc, leszorítás esetén 25 másodperc, ami egy ippontechnika esetén befejeződik (ez lehet dobás, karfeszítés vagy fojtás, amit lekopogtak, azaz az ellenfél kopo­gással jelzi, hogy feladja a küzdelmet). Mind a diák, a serdülő, az ifjúsági, mind a junior és az U23-as korosztály, valamint a felnőttek számára szervezünk magyar és nemzetközi bajnokságokat.
A versenyzők (judokák) judoruhában (gi) versenyeznek, ami kék és fehér színű, az anyaga 100% pamut, a japánban egykor használt történelmi öltözéket tükrözi, így övvel van összekötve. A kezdők övszíne a fehér. Ahogy az ember tudása elmélyül, úgy vizsgázhat a többi színnel jelölt magasabb övfokozatokra, illetve később a judóban eltöltött idő alapján is lehet előrelépni. (Alulról felfelé haladva az övek színe: fehér, citromsárga, narancssárga, zöld, kék, barna és fekete). A mesterek övszíne a fekete, egészen az V. DAN-ig, utána piros-­fehér, és a IX.–X. DAN tiszta piros. A színes övvizsgákat I.–VI.-ig KYU-nak hívják (tanuló fokozat). A mesterfokozat fekete színű.

Története

Judo

Kialakulása az ősi japán ju-jitsuból, más néven ju-jutsuból történt Japánban a 19. században. Szó szerint „lágy művészetet” jelent. Jigoro Kano (1860–1938) alakította ki az ősi japán harcművészetekből, elhagyva az emberre veszélyes technikákat, és benne hagyva a dobás-, a földtechnikákat, ezen belül is a karfeszítéseket és a fojtásokat. Az Európai Judo Szövetség 1951-ben, a világszövetség 1956-ban alakult meg. 1964-ben Tokióban rendezték az első olimpiai versenyt férfiak részére, 1992-től nőknek is folyamatosan megrendezik. Magyarországra 1906-ban Gróf Szemere Miklós meghívására Sasaki Kitsiburo jött judót oktatni. 1953-ban rendezték az első országos bajnokságot.

Miért választottam a judot?

Baczkó Berni
ifi és junior Európa-bajnok, valamint U23-as Európa-bajnok:

„A judót kezdetben az önvédelem miatt kezdtem el, gondoltam, jó, ha egy lány meg tudja védeni magát. Ami igazán megtetszett benne, az, hogy kultúrája van, hagyományokra épül, amiket mindennap gyakorlunk (pl. az edzés elején meghajlással kezdünk). Ami miatt pedig értékesnek tartom, az, hogy szorgalomra, kitartásra és alázatra nevel.”

 

Judo

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.