Jet-ski

JET-SKI

A sportág bemutatása

A jet-ski belső vízsugaras (angolul: jet) meg­hajtású motoros vízi jármű. A vízen való motorozásnak eme lenyűgöző formája Magyarországon 1991-ben indult útnak, s napjainkban ma már több ezer jet-ski-tulajdonos van hazánkban. A jet-ski sportról alkotott közvélemény meglehetősen megosztott. A legtöbben nem tudják, hogy ez a sportág igen komoly fizikai és szellemi felkészültséget igényel. Képzeljék el magukat 100 km/h feletti sebességgel a méteres hullámokban motorozva, amikor teljes gázzal befordulnak egy hajtűkanyarba! A legnagyobb kategóriában (2000 cm3) a fel­tuningolt gépek teljesítménye a 300 lóerőt is meghaladja, sebességük elérheti a 135 km/h-t. Egy ilyen gépet megülni nem gyerekjáték.
A jet-ski motoros, vízsugárhajtású vízi jármű első példányai 1980-ban jelentek meg, ezek 300 cm3 hengerűrtartalmú, 30 lóerős, egyszemélyes, állós típusúak voltak.

A jet-skik típusai:
Ski: 1 személyes, állós, max. 1100 cm3-es, 160 lóerős, végsebessége 100 km/h.
Runabout: 2-3 személyes, ülős, maximum 2200 cm3-es, 340 lóerős, végsebessége 135 km/h.
A legfőbb jet-ski-gyártók:
Bombardier Sea-­Doo, Yamaha, Kawasaki, Polaris, Honda és a Hydrospace.

Története

Jet-ski

A jet-ski egyike a legfiatalabb technikai sportoknak, első világbajnokságát 1982-ben az Egyesült Államokban rendezték meg. A hazai premierre 1991-ben került sor, még a Magyar Motorcsónak Szövetség Szakosztályaként. A vízi jármű széleskörű hódításával csaknem egy időben megjelent ennek szervezeti formája is, Magyar Jet-Ski Szövetség néven. A szövetség 1992 óta egyesíti a versenyezni vágyókat és szervezi a nemzeti bajnokságokat.

Miért választottam a jet-skit?

Sümegi László
világbajnoki ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes, 2-szeres európai Formula–1 bajnok, 19-szeres magyar bajnok, örökös magyar bajnok, az év versenyzője 2000-ben, 2001-ben, 2002-ben, 2005-ben:

„Világéletemben versenyeztem valamivel (gyorsasági motorsportban válogatott kerettag voltam 3 évig, az autósportban is jártas voltam, bár az túl költséges volt), majd megláttam egy száguldozó valamit a vízen. Nagyon gyorsan ment, a vízen volt, amit imádtam, s innentől kezdve már nem volt kérdés, hogy mit fogok csinálni. A vízen való száguldás mással összehasonlíthatatlan örömet okoz.”

Jet-ski

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.