Hullámlovaglás

HULLÁMLOVAGLÁS

A sportág bemutatása

A hosszú távon, erősen fújó szél a tenger, óceán hullámzását eredményezi. A folyamatos mozgásban lévő hullámok előbb-utóbb szárazföldnek ütköznek, és megtörnek. A hullámszörfözés célja, hogy a sportoló, akinek csupán egy szörfdeszka áll rendelkezésére, meglovagolja ezeket az éppen megtörő hullámokat. Tulajdonképpen végtelen típusú deszka létezik, alakjukat és méretüket tekintve, ezek mégis két nagy családba oszthatóak: shortboardok és longboardok. A shortboard (röviddeszka) 6 láb körüli hosszúságú, a longboard (hosszúdeszka) pedig 9 láb körül mozog (1 láb = 31 cm). A két kategóriának külön rendeznek versenyeket, hiszen teljesen más stílust igényel az egyik deszka, mint a másik. Kategórián belül azonban nincs megkötés, hogy milyen deszkát kell használni, mindenki ízlése szerint választ. Ezeken kívül még léteznek úgynevezett fish és malibu típusú deszkák. Ezek inkább hob­bideszkák, versenyeken nem nagyon láthatóak.

Története

Hullámlovaglás

A szörfözés eredetét homály fedi. Az első ismert feljegyzés a sportról 1777-ből való, és a Delfin nevű felfedezőhajó legénységétől származik. Az európai ember tehát Polinéziában találkozott először ezzel a sportággal. Ebben a szigetvilágban a szörfözés szerves része volt a kultúrának, és fontos spirituális eseménynek számított. Az, hogy a szörfözés az egész világon elterjedt és sporttá vált, George Freeth és a Kahanamoku-testvérek nevéhez köthető. Ők mind Hawaiin gyakorolták a szörfözést, majd a 20. század elején Kaliforniában tartottak bemutatókat az embereknek. Így kezdődött a folyamat, melynek a végén a hullámlovaglás világszerte ismert és kedvelt tevékenységgé nőtte ki magát. A 1970-es évekre már kalandor szörfösök utazgattak szerte a világban, újabb és újabb ismeretlen hullámok után kutatva. Az első hivatalosan is elfogadott világbajnokságot 1976-ban rendezték.

Miért választottam a hullámlovaglást?

Ajtai András
országos bajnokság 2. helyezett:

„Amikor először láttam szörfös felvételeket, tudtam, hogy ez lesz a jövőm. Vizuális típus vagyok, így azonnal áthatott az életérzés. Alig vártam, hogy hullámhoz és deszkához jussak. Amint vártam is, nem volt könnyű elkapni az első hullámot, de megérte. Az érzés felejthetetlen. A test és a lélek együtt tud örülni.”

Hullámlovaglás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.