Horgászat

HORGÁSZAT

A sportág bemutatása

A lexikonok megfogalmazása szerint a horgászat a horgászok által űzött, a halak kifogására és a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló tevékenység. A versenyhorgászat azonban nem az ősi zsákmányszerző ösztön „magas szintű” kiélése, hanem rendkívül tudatos horgászat, igazi emberi kihívás. Az édesvízi és tengeri sporthorgászaton belül több szakág van. Magyarországon a legsikeresebb szakág az úszós versenyhorgászat.

Története

Horgászat

A versenyhorgászatnak Anglia a szülőhazája. A sportág később futótűzként terjedt át a szárazföldi kontinensre, ahol a franciák, a belgák és a német horgászok is hamar megkedvelték, majd Olaszországban és a többi országban is népszerűvé vált. Az ötvenes évek elején Rómában megalakult a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS), amelynek 1955-től Magyarország is a tagja. 1954 nyarán Pármában bonyolítják le az első Édesvízi Sport­horgász Világbajnokságot.
Magyarországon már a két világháború közötti időszakban is rendeztek kisebb, elsősorban baráti, családias horgász-összejöveteleket, versenyeket. Az ötvenes évektől kezdve elsősorban a győri, a bajai, a mohácsi, a szegedi és a miskolci horgászok körében népszerűsödött a versenyszellem, s ezeken a területeken alakultak ki a mai modern versenyhorgászatunk első bázisai. Az első Országos Horgászbajnokság megszervezésére 1964-ben Ráckevén került sor. Először 1965-ben „kóstolt bele” a magyar válogatott az igazi megmérettetésbe, és vett részt a Romániában megrendezett 12. világbajnokságon. A Nemzetközi Sporthorgász Szövetség (CIPS) és édesvízi szervezete a FIPSed a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének (AGFIS) tagjaként szervezi a horgász-világbajnokságokat. A FIPSed-nek jelenleg 57 ország nemzeti szövetsége a tagja, közte a Magyar Országos Horgász Szövetség.

Miért választottam a horgászatot?

Hajdú Lívia
egyéni és csapatvilágbajnok:

„Horgásztanyán születtem, így természetesen szabadidőmet a vízparton, horgászattal töltöttem. Édesapám mint a helyi horgászegyesület versenyfelelőse már kislányként benevezett a versenyekre, és ahogy jöttek az eredmények, már semmi nem tántoríthatott el az egyre komolyabb megmérettetésektől.”

Horgászat

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.