Hegy- és sportmászás

HEGY- ÉS SPORTMÁSZÁS

A sportág bemutatása

A hegymászók (alpesi-, expedíciós-, sport- vagy jégmászók) célja az önmaguk fölött aratandó győzelem. Maga a mászás leggyakrabban párban (ritkán szólóban) történik: az előmászó köztes biztosítások elhelyezésével keresi a feljutás lehetőségét, miközben társa speciális, rugalmas kötéllel biztosítja, amely karabineren át kapcsolódik a falban elhelyezett biztosító­eszközhöz vagy egy megbízható sziklatömbre helyezett kötélgyűrűhöz. A felszerelések tökéletesedésével és a sportmászás terjedésével a nehézségi fokozatok bővültek. A magashegyi expedíciók egy alaptáborból csapatmunkával közbülső táborokat építenek ki, és a megfelelő akklimatizálódást követő csúcstámadással igyekeznek feljutni a hegy tetejére. Versenyeket (szikla- és jégmászás, hegymászó triatlon, síalpinista rali) a hegymászók elsősorban edzés, a technikák átadása és begyakorlása céljából rendeznek. Egyre több megoldás született, miként lehetne a sziklákat becsempészni a tornatermekbe. Aztán egyszer csak rájött a világ, hogy építeni kell mesterséges mászófalakat. Megszületett hát a versenymászás. Ma három versenyszámban vetélkednek a sportolók: ki tud magasabbra mászni (nehézségi mászás), ki a leggyorsabb (gyorsasági mászás), és ki az, aki kis magasságban, kötél nélkül, rendkívül nehéz, akrobatikus ügyességet igénylő problémákat tud megoldani (boulder).

Története

Hegy- és sportmászás

A hegységek nehezen járható, magasabb régióit kezdetben a zergére, muflonra vadászók és a hegyi kristályokat gyűjtők hódították meg. Az emberre jellemző felfedezési és kalandvágy az 1800-as évek derekán érte el a magashegyek világát, ahol kezdetben a csúcsok első meghódítása, majd a csúcsokra vezető egyre nehezebb gerinc- és falmászások véghezvitele növelte a sportág vonzerejét, a hegymászók számát. A Matterhorn északi falának legyőzéséért például az 1930-as években olimpiai aranyérmet is kiosztottak a müncheni Schmidt fivéreknek. Külön fejezete a hegymászás történetének a Himalája 8 ezer méteres csúcsának 14 alkalommal történt megmászása, tragédiákkal fűszerezve. Manapság kontinentális és világbajnokságokat rendeznek ebben a sportágban is, és mióta önálló nemzetközi szövetség irányítja a történéseket, megnőtt a remény, hogy a közeli jövőben az olimpiák programjába is bekerül a falmászás.

Miért választottam a hegy és sportmászást?

Király Nóra
többszörös korosztályos, illetve felnőtt bajnok:

„Egy óvodás társam hívott el egy mászócsarnokba, azóta folyamatosan gyakorlom és élvezem ezt a mindig új kihívásokkal teli sportot. Hozzátartozik az életemhez, remélem, sokáig így is lesz!”

Hegy- és sportmászás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.