Görkorcsolya

GÖRKORCSOLYA

A sportág bemutatása

A gyorsasági görkorcsolya sportág versenyein különböző távokat kell teljesíteni az ellenfelekkel vívott taktikai küzdelemben. A futamokat úgynevezett pálya és utcai helyszínen rendezik. A pálya hossza 160–300 m-es lehet, döntött kanyarokkal, beton, aszfalt, egyéb speciális felületű. Az utcai bajnokságok 400 m-től 800 m-ig terjedő aszfaltozott területen zajlanak, általában városok parkjaiban, parkolóiban, tereken. Egyéni indítású rövidtávú versenyeken egyenként mérik le a táv teljesítésének idejét. A középtávnak számító futamokban (500–1000 m), ahol 4–8 fő küzd egymással, selejtezők során kerülhetnek a döntőbe a legjobbak. A hosszabb távokon (3000 m-től 20?000 m-ig) egyszerre 20-40 fő is indulhat, és különböző szabályokkal teszik látványosabbá a verse­nyeket. Pl.: az utolsókat a körök végén kizárják, és a befutókörre már csak öten maradnak. A pontozásos távokon az elsőket körönként pontozzák, és a végeredményt a gyűjtött pontok alapján számítják ki. A maratoni versenyeket természetesen 42 km-en rendezik, általában városok központjában. A váltóversenyekben 3 fős csapatok indulnak. Különlegesség itt is található, a csapat­ta­gok körönként váltják egymást, így mindenki többször kerül sorra. A váltás a versenyben görkorcsolyázó csapattag elé bekorcsolyázó meglökésével történik.
A gyorsasági versenyek alatt a szabályok lehetőséget adnak a taktikai és a test-test elleni harcra is.

Története

Görkorcsolya

A 18. században több leírásban szerepel a görkorcsolya. A folyamatos ipari fejlődés hatására az 1900-as évek elejére egyre jobb görkorikat tudtak gyártani. A gyorskorcsolyázás mellett a műgörkorcsolya és a görhoki is egyre népszerűbb lett. Az európai szövetség (CERS) 1921-ben alakult meg Rómában. 1924-ben jött létre a világszövetség, 1937-ben rendeztek először világbajnokságot.

Miért választottam a görkorcsolyát?

Fecskés Orsolya
felnőtt magyar bajnok, váltóban EB 5. helyezett:

„A testnevelő tanárom ajánlotta ezt a sportágat. Az edzések változatosak voltak, a sok versengés nagyon tetszett. Rövid idő alatt sokat gyorsultunk, így itt maradtunk. Láthatóan és érezhetően gyorsabb lettem, továbbá, mivel kissé maximalista vagyok, ezért itt mind egyéniben, mind csapatban megmérettethettem magam.”

Görkorcsolya

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.