Gördeszka

GÖRDESZKA

A sportág bemutatása

A gördeszkázás a legelterjedtebb extrémsport. Az alapvetően újkori utcasportból nemsokára versenysport fejlődött ki. Egyéni sportág, a versenyzők nem csapatban versenyeznek, saját tudásukat, felkészültségüket, kreativitásukat mutatják be. A gördeszkázás kifejezetten kreatív sport, ahol a versenyzők a pályaelemeket a lehető legegyénibb módokban használják fel. Korábban az utca volt a gördeszkázás gyakorlótere, manapság speciálisan épített pályákon történik a gyakorlás. Főleg félcső (egy félbe vágott csőre emlékeztető mesterséges pálya) és street (utca) kategóriákban indítanak versenyeket, néha kiegészítve a freestyle (szabadstílusú) kategóriával. A versenyzőkre az jellemző, hogy a gördeszkázás náluk életstílus, a versenyzés csak másodlagos hozomány. A klasszikus „edzés” és „diéta” nem jellemző a sportolókra, ennek ellenére napi szinten „edzenek”, felkészültségük pedig semmiben sem marad alul a többi sportághoz képest.

Története

Gördeszka

A gördeszkázás ötlete az 50-es években pattant ki egy amerikai ember fejéből. Az illető kerekeket szerelt szörfdeszkájára, majd 1959-ben megjelent a piacon az első gördeszka. 1963-ra már 50 millió gördeszkát adtak el, és ugyanezen évben már az első bajnokságot is megtartották Kaliforniában. A 70-es évekre kialakultak az alaptrükkök – köztük az ollie (ugratás) –, így a gyors fejlődésnek köszönhetően felbukkantak a sportág első sztárjai is. A 80-as évekre skateparkok (gördeszkapályák) kezdtek épülni. A gördeszkázás a 90-es évekre nőtte ki magát teljes sportággá, milliókat vonzott magához, és a gördeszkapálya ma már Európa több városában a közparkok alapvető eleme lett.

Miért választottam a gördeszkázást?

Sárkány Kristóf
magyar bajnokság 2. helyezett, az ausztriai Feltbach verseny 2. helyezettje, a prágai Mystic Cup 24. helyezettje (a valaha elért második legjobb magyar helyezés ezen a rangos nemzetközi versenyen):

„A gördeszkázásban az fogott meg, hogy ez egy nagyon szabad sport. Sokan azt gondolják, hogy ez csak lazázás, de valójában nagyon kemény gyakorlás áll mögötte.”

Gördeszka

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.