Golf

GOLF

A sportág bemutatása

A golfot a világon szinte mindenütt játsszák, óriási rajongótábora van. A híres versenyeket hatalmas tömegek látogatják, és milliók figyelik a képernyők előtt ülve. A golf célja, hogy a játékos minél kevesebb ütéssel juttassa be a pálya túlsó felén lévő lyukba a labdáját. Két fő fajtája van: az egyik az ütésjáték (stroke play), ahol az összes ütés száma adja ki a végső eredményt, tehát az alacsonyabb eredmény a jobb, a másik a meccsjáték (matchplay), ahol minden megnyert szakasz – tehát amit kevesebb ütéssel teljesítettek – egy-egy pontot ér.  A golfpálya kb. 5,5-6,5 km hosszú, és minimum 60 hektáron terül el. 18 db különböző hosszúságú szakaszból áll, amelyeknek a végén egy 10 cm átmérőjű lyuk található. A szakaszok szélessége 35-40 m, amelynek az elején van az elütő hely (teeing ground). Az ezt követő füves terület két részből áll: a játékterületből (fairway) és a vágatlan füves részből (rough), amiből természetesen nehezebb kiütni a labdát. A szakasz végén találjuk a finomra nyírt füvű területet (green), ahol már csak gurítani szabad a labdát (putting). A pályán különböző akadályok vannak, ilyen pl. a homokcsapda (bunker) és a vízakadály. Minden szakaszon meg van adva, hogy egy nagyon jó játékosnak milyen ütésszámmal illik teljesíteni az adott szakaszt. Ez a standard ütésszám az úgynevezett par. Az ütésekhez háromféle ütőt használnak a golfozók. Vannak a faütők (ezek ma már különböző fémötvözetekből készülnek), a vasütők és a gurító ütők. A játékosok a lyuktól való távolságuk függvényében választanak ütőt. Az ütők a hosszukban és az ütőfej dőlési szögében térnek el egymástól.

Története

Golf

A játék hivatalos szaknyelve, a kifejezések, a szabálykönyv mind Skóciából erednek. A sportág Mekkája, a Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews 1754. óta létezik. Azt, hogy a golf népszerű volt már 500 évvel ezelőtt is, onnan tudjuk, hogy II. Jakab, skót király 1457-ben betiltotta ezt a sportot, mert a hadra fogható ifjak a kardforgatás és az íjászat helyett inkább a golfütőt forgatták. Skót, angol és ír területeken rendkívül gyorsan elterjedt játék; körülbelül 100 évvel ezelőtt lépte át a Csatornát és terjedt el öreg kontinensünkön. Ugyanekkor lépett be Észak-Amerika és Japán is a „golfőrültek” táborába. Jelenleg mintegy 65 millió ember golfozik a világon, 99%-uk amatőr. Európában – Angliát, Írországot és Skóciát is beleértve – több mint ötmillió ember golfozik, és a pályák száma meghaladja a hatezret. Sokan a sport mellett életformának is tartják a golfot, mert a természetben eltöltött aktív kikapcsolódás együtt jár egy igen erős koncentrálással, komoly fegyelmet és udvariasságot igénylő magatartással.

Miért választottam a golfot?

Szurovszky Zsófia
15 éves, a hazai golf legfiatalabb felnőtt női magyar bajnoka:

„Sok sportot kipróbáltam, öttusáztam is, de a térdem nem bírta a terhelést, ezért sportágat kellett váltanom. Nekem már régóta tetszett a golf, és édesapám ösztönzésére ki is próbáltam. A golfban találtam meg az én sportágamat, és a térdem is bírja a terhelést. Azért ajánlom a korosztályomnak a golfot, mert megtanít az alázatos, fegyelmezett viselkedésre.”

Golf

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.