Fülöp szigeteki botvívás

FÜLÖP SZIGETEKI BOTVÍVÁS

A sportág bemutatása

A doce pares eskrima (más néven Fülöp-szigeteki botvívás) az egyik legismertebbnek és legsokoldalúbbnak tartott, Fülöp-szigetekről származó harcművészeti rendszer. A „doce pares” kifejezés szó szerinti jelentése 12 pár. Az „eskrima” vívást jelent.
Jellegzetes gyakorlóeszközei: a rövid bot, kés, különböző hosszúságú és alakú kardok, botok, marokfegyverek. A doce pares eskri­ma jelenlegi nagymestere a Fülöp-szige­­­­te­ken élő 12 danos Dionisio Canete.

Története

Fülöp szigeteki botvívás

A Doce Pares Szervezetet 1932. január 11-én a Fülöp-szigetek 12 legelismertebb harcművészmestere alapította, Cebu városában. Dioni sio Canete nagymester nevéhez fűződik annak a küzdőrendszer-szabályzatnak a kidolgozása, amely által a doce pares látványos, izgalmas és tetszetős harcművészeti ággá vált. Magyarországon 2000-ben alapította Zohner Szilárd a Doce Pares Eskrima Hungary szervezetet.

Miért választottam a fülöp szigeteki botvívást?

Dávid Zoltán
instruktor:

„Sokkal tudatosabban élek, mint az eskrima elkezdése előtt. Igazi férfinak érzem magam, és minden egyes edzés teljesen kikapcsol. A fejemet annyira kitisztítja, mintha egy hetet nyaraltam volna. Órákra elűzi a gondjaimat, és amikor újra eszembe jutnak, már távolabbról tudom szemlélni őket, és ez segít helyes döntéseket hoznom. Az eskrima egyszerűen azért segít, mert élvezem, amit csinálok. Életem egyik legjobb döntése volt.”

Fülöp szigeteki botvívás

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.