Frizbi

FRIZBI

A sportág bemutatása

Az ultimate frizbi egy hajítható sportkoronggal űzött csapatjáték. A játéktér (infield area) egy téglalap alakú pálya, ami kb. 64 × 37 méteres, és mindkét végén található egy-egy 23 × 37 méteres gólterület (endzone). A játékban 2 × 7 játékos van egyszerre a pályán. Minden alkalommal, amikor a támadó csapat sikeresen eljuttatja a korongot a védekező csapat gólterületére (azaz a támadó csapat egyik tagja a pontzónában elkapja a korongot), akkor szerzett egy pontot. A korongot bármilyen irányba lehet továbbítani egy csapattársnak. A korongot megszerző játékosnak meg kell állnia, nem futhat a koronggal. Teste egy adott pontjának folyamatosan érintkeznie kell a talajjal, ezt nevezzük pivot pontnak. Ekkor
végezhet a játékos sarkazást, amit a kosárlabdából már ismerhetünk. A korongot birtokló játékosnak 10 másodperce van a korong továbbítására. A dobót védő játékos (marker) hangosan számolja le a 10 másodpercet. Ha egy passz nem ért célba (például elhagyta a játékteret, a földre esett, blokkolták, vagy az ellenfél elkapta), akkor rögtön a védekező csapatra száll a támadás joga. A játékosok szándékosan nem akadályozhatják egymást. A feltartás szabálytalan. Ha a játékosok szándékosan akadályozzák egymást a korong megszerzésében, szabálytalanság történik, amit a sértett fél hangosan jelez, és ekkor a játék megáll. Minden játékos saját maga felelős az általa elkövetett szabálytalanságokért. A játékosok egymás között beszélik meg a vitás eseteket és a követendő szabályt. Bíró nincs, de az előre megválasztott csapatka­pitányok segítenek
a vitás ügyek rendezésében.

Története

Frizbi

1871-ben William Russel Frisbie, az amerikai Bridgeport városába költözött, hogy pékséget alapítson és működtessen. 1958-ra az általa létrehozott üzem naponta 80000 süteményt készített, és minden egyes megrendelést korong alakú lemeztálcákon szállítottak. 1920-ban a szomszédos Yale egyetem diákjai elkezdték a korong alakú tálcákat egymás között dobálni, és mint sporteszközt használni. Hamar rájöttek, hogy ha a fémet műanyagra cserélik, akkor a sport és a biztonság szempontjából sokkal jobb tulajdonságú korongokat kapnak. Mint csapatjáték az ultimate frizbi gyökerei 1967 nyaráig nyúlnak vissza. Joel Silver és David Leiwant frisbee futball néven új csapatjátékot hoztak létre a New Jerseyben található Maplewood Columbia főiskoláján. Az első főiskolák közötti ultimate meccset 1972. november 6-án játszották, és a 70-es évek végére a csapatsport Amerika-szerte ismertté vált.
Az akkori szabályok még nem szabták meg, hogy csapatonként hány ember lehet egy­szerre pályán. Néha előfordult, hogy 20-30 ember is volt egy csapatban, és lehetett koronggal a kézben futni. A 70-es évek végére a kosárlabdából, a jégkorongból és más sportágakból átvett módosításokkal kialakult a játék mai formája.

Miért választottam a frizbit?

Major Balázs
freestyle versenyző, freestyle Európa-bajnokság 2. helyezett:

„Először évekkel ezelőtt csak úgy poénból kezdtük el pörgetni az ujjunkon a korongot,
aztán egyre jobban belelendültünk. Tavasszal az EB-re már több hetet készültünk. Tetszik, hogy a koncentráció mellett ügyességre és kitartásra is szükség van.”

Frizbi

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.