Francia-box

FRANCIA-BOX

A sportág bemutatása

Amikor az ember a harcművészetekre gondol, akkor általában a Keleten kialakult ágazatok jutnak az eszébe, pedig Európában is jött létre számos harcművészeti stílus. Ilyen például a francia-box is, amely a savate ágazata. A savate jelenleg három ágazatot foglal magában, melyből a legnépszerűbb a sport savate, azaz a francia-box, a szorítóban űzött versenysport. A többi ág, melyek kevésbé ismertek, a savate defense, amely „utcai verekedésekből” merített ön­védelem, valamint a savate form, amely egy modernebb kondicionáló mozgásforma. A savate versenyszabályaiban két típust különböztetünk meg. Az ún. assault, azaz „technikai küzdelem” (a teljes erővel bevitt technikák tilosak) és a combat (a küzdelem során a technikákat teljes erővel hajtjuk végre). A savate során a versenyzők egyaránt használják a lábukat és a kezüket támadásra. A kéztechnika az angol boksz elemeire épül, a lábtechnikák a speciális cipő használata miatt sokrétűek, a test majd minden felülete támadható a sípcsonttól a fejtetőig. A versenyek szorítóban zajlanak, technikai küzdelmek esetében a menetidő 3 × 2 perc, combatszabályok esetében 5 × 2 perc.

Története

Francia-box

A savate az 1700-as évek végén keletkezett. A savate szó szerint: „régi cipő, lábbeli”, amely a küzdelemben viselt lábvédőre utal. A feljegyzések szerint a dél-francia tengerészek utazásaik során megismerkedtek a különböző küzdőformákkal. Megtanulták az ázsiai rúgástechnikát, s útban hazafelé a hajón egymással versengtek. Tudásukat a kikötői kocsmákban alkalmazták. Az új küzdőmód így előbb a francia partokon, később az egész országban elterjedt; elsősorban az alacsonyabb néprétegek használták. A francia-box hivatalos kezdete 1820 és 1825 közötti időszakra tehető. Michel Casseux intézményesítette a sportágat azáltal, hogy 1820-ban Párizsban megnyitotta az első edzőtermét. Az utcai harc technikáit az 1824-ben kiadott könyvében ismertette. A modern francia-box megalapítója Joseph-Pierre Charlemont volt. 1877-ben Párizsban megnyitotta a „Francia-box Akadémiát”. Ez egy komplett oktatóközpont volt, ahol versenyeket is rendeztek. 1899-ben Charles Charlemont átvette apjától az akadémia vezetését. Charles-nak köszönhetően az 1924-es párizsi olimpián a francia-box mint bemutatósportág szerepelhetett. A német megszállás idején és a II. világháború befejeződése után Gróf Pierre Baruzy mindent megtett, hogy a francia-box túlélje ezeket az éveket. 1985-ben Párizsban 11 ország részvételével megalakult a Savate Nemzetközi Szövetség, melynek célja a savate elterjesztése a világon.

Miért választottam a francia-boxot?

Ferencz József
világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, 2-szeres K-1* Magyar GP (grand prix) résztvevő:

„Öttusából váltottam át a francia-boxra. Leginkább a savate mozgáskultúrája, könnyed, de mégis kemény technikái vonzottak.”

Francia-box

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.