ÉLET ÉS VÍZIMENTÉS

A sportág bemutatása

A vízimentő sportág igen összetett tevékenység. Az életszerű vízből való mentésből alakult ki, így igen sokoldalú mozgásban kell jártasnak lenni. A versenyeket uszodában, szabadvízben és annak partján bonyolítják le. Ötvözi az úszás, a búvárúszás, az atlétika, a szörf, az evezés, továbbá az elsősegély-nyújtás komplex ismereteit. Kötelező legalább 3-3 uszodai, illetve nyíltvízi számban versenyezni. Eredményességben domináns – mint annyi más sportágban – a versenyúszási előképzettség, de sokkal dinamikusabb, szerteágazóbb és az úszástól eltérő, sokoldalú adottság előny a versenyzésben.

Története

Magyarországon elsősorban a Balatonon és az uszodákban alkalmaztak „vízimentőket”. 1989-ben az OTSH (Országos Testnevelési és Sporthivatal) megbízásából Dr. Kajtár István létrehozta a Magyar Életmentő Egyesületet (MÉE) és a Magyar Mentőúszó Szövetséget, amely még abban az évben átalakult Magyar Vízimentő Szövetséggé (MVSZ). A német vízimentő szervezet (DLRG) segítségével szerveződött Magyarországon a modern vízimentő oktatás, a versenysport és a vízimentő szolgálati rendszer. 1993-ban 15 fő nemzetközi oktatói vizsgát tett, akik 1993–2002 között kb. 3000 fő vízimentőt képeztek ki. 1994-ben Dr. Kajtár István tragikus halálával a vízimentő tevékenység fejlődése megtorpant. 1995-ben mindkét szervezet újjáalakult. A kezdeti problémák után mára a MÉE tevékenysége csökkent, az MVSZ átalakult Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetséggé, és az Életmentő Világszövetség (ILS) elvárásának megfelelően a sport, az oktatás mellett a szolgálatszervezéssel is foglalkozik.
A vízimentő versenysport 2000-ig csak lassan fejlődött. A 2003. évi Ifjúsági EB-n megszületett az első érmünk, amely mindjárt arany lett: Makány Balázs 200 m-es akadályúszás versenyszámban szerezte meg.
Sportágunk hazai fejlődése Csaba László munkájának köszönhetően felgyorsult. A női csapat kialakult, a férficsapat még csak alakul.

Miért választottam a vizimentő sportágat?

Csaba László
szenior világbajnok:

„Korábban úszóversenyző voltam, és úgy határoztam, ebben a sportágban is kipróbálom magam. Nagyon tetszik az akadályúszás, ahol is a leggyorsabban oda kell érni, az akadályok ellenére. Ebben is vagyok a legeredményesebb. Itt kiderül, kinek jobb a kondíciója. Most már ez a hobbim is, nagyon megszerettem.”

Élet és vízimentés

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.