DARTS

A sportág bemutatása

A darts angol eredetű játék és sport, melynek során a versenyzők apró nyilakkal dobnak célba egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. A dartstábla mezőkre van osztva, melyek további úgynevezett szimpla, dupla és tripla szektorokra tagoltak. A mezők számozása egytől húszig terjed, első ránézésre véletlenszerű, ám mégis jól átgondolt
sorrendben. Több versenyszám létezik, melyek különbözőfajta koncentrációt, stratégiát igényelnek, de leggyakrabban egy magas számról, 501-ről kell a dobott értékeket levonva haladni a nulláig. A végjátékot kiszállónak hívjuk, mert a játékot a dupla mezőben elért pontos találattal kell befejezni, ezért a dobáson kívül a fejben számolás is fontos része a sportnak. A sportnak két ága van: a steel és a soft. A két ág dobási stílusában nagyon sokban hasonlít egymásra, ezért a legtöbb országban mindkét ágát versenyszerűen művelik az igazolt versenyzők.

Steel: Ebben az ágban egy speciálisan elkészített szizálkenderből készült táblára dobnak a versenyzők, melynek a távolsága meghatározott (237 cm), és a tábla középpontja (bull) 173 cm-es magasságban helyezkedik el. A dobónyíl hegye acél (steel), innen a szakág neve.
Soft: Itt a versenyzők elektronikus kijelzős, műanyag szegmensekből álló táblára, softgépre dobnak, amelynek nagy előnye, hogy minden dobás után mutatja a verseny aktuális állását. A nyilak súlya korlátozott,
a nyíl hegye lágyabb műanyag (soft).
A dartsosok egyéni, páros, valamint csapatversenyeken mérik össze tudásukat.

Története

A darts Angliából indult el mintegy 300 éve. Állítólag íjászok télen a darts egy korai formá­jának gyakorlásával tartották frissen összpontosítási képességüket, célzótudásukat, versenyszellemüket. A hagyományokat tiszteletben tartva a tábla és a dobó távolsága a mai napig nem változott, azonban a sportdarts színvonala nagyot fejlődött. A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal – mint annyi más sportnál – Nagy-Britanniában dolgozták ki a 19. század végén, és ekkor alakultak az első szervezetek és klubok is. Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre.
1973-ban az Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség, a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a dartssportot. 1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet, a World Darts Federation. A Darts Világszövetség 1992. december 14-én, immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget. A Darts Világszövetségnek, melyet 2007-ben az AGFIS 104. sportágként vett fel tagjai közé, ma már 67 tagja van.
A dartssport népszerűsödésének újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata, az úgynevezett soft darts játék.
Az európai gépgyártók 1996 végén létrehozták az European Darts Uniont (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Mérlegelve az olimpiai mozgalomhoz való csatlakozás lehetőségét, az EDU jogutódjaként 2007-ben, Prágában megalakult az International Darts Federation (IDF), mely már nem csak a soft szakágat képviseli, hanem a dartssport mindhárom szakágát (steel, soft, American darts).

Miért válaszottam a dartsot?

Bezzeg Nándor
első magyar profi játékos, 17-szeres magyar bajnok, 21-szeres válogatott:

„Azonnal megfogott a látszólagos egyszerűsége, hogy mennyire kortalan, hogy addig művelhetem, ameddig én szeretném. A valódi szépségére csak akkor jöttem rá, mikor már egy kicsit megértettem, miről is szól valójában a darts: az önismeretről!”

Darts

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.