Canne de combat

CANNE DE COMBAT

A sportág bemutatása

A canne de combat összefoglaló név, több részből áll:
- canne: egybotos küzdelem
- double canne: kétbotos küzdelem
- baton: hosszúbot
- canne défense: önvédelem sétapálcával
- canne chausson: savate-rúgások (a francia bokszból) és botütések kombinálva
A canne olyan versenysport, mely magában foglalja a bottal való harc és a vívás legelegánsabb és leghatékonyabb elemeit.
Minden ütés alapja a dinamika, a körkörös mozdulatok, valamint az ütések kivitelezése közben a test oldalirányú mozgása. Minden ütésnek pontosnak és szabályosnak kell lennie. Ez a játékos botvívás egyaránt nyújt feledhetetlen szórakozást, önvédelmi tech­ni­kák elsajátítását és könnyed sportolási lehetőséget.

Története

Canne de combat

Az 1800-as években a párizsi utcák igen veszélyesek voltak. A polgárok csak remélték, hogy képesek megvédeni magukat a különböző támadásokkal szemben. Ezért számos vívóteremben oktattak önvédelmet. Mivel ekkoriban az arisztokrata polgárok elegáns öltözetének divatos kelléke volt a sétapálca, nagyszerű ötletnek tűnt a divatot ötvözni az önvédelemmel.
1830 körül Louis Leboucher (1807–1866) nekilátott a botos vívótechnikák kifejlesztésének. 1843-ban kiadta az első könyvet, mely a canne oktatását 25 leckében határozta meg, és az önvédelem mellett az általános testedzést is szolgálta.
A botvívás gyakorlása nemsokára a vívással párhuzamos fejlődésnek indult. 1856 körül a Larribeau savate-oktató újított módszerét követő tanítványok már emberi alakon gyakoroltak. 1899 körül Joseph P. Charlemont savate-mester módszere a teljes.

„Az akció során a mozgató erő a váll, a kar, a csukló és a kéz.” Ezek a modern canne alapjai. Maurice Sarry, a nemzeti canne-bizottság elnöke, kidolgozza a canne sportváltozatát. Miután felkutatta és tanulmányozta a különböző stílusokat, 1978-ban kiadta könyvét Fegyver az önvédelemre (eredeti címe: Canne de combat) címmel. A könyvben Sarry a canne önvédelmi, illetve sportváltozatát ismerteti. A sportváltozat az ő nevéhez fűződik, és ő dolgozta ki a szabályokat, a sport mai formáját is.

Miért választottam a canne de combatot?

Petőfi Zsigmond
2008-as VB 19. helyezett:

„Azért szeretem a canne-t, mert a leleményességet helyezi előtérbe a nyers testi erővel szemben. A legelegánsabbak közül való, akrobatikában és energiában gazdag anélkül, hogy ez a harc hevességét visszavetné. Az ellenfelet kiismerni, és arra megfelelő ritmusban reagálni – ettől lesz számomra rendkívül izgalmas és élvezetes ez a sport.”

Canne de combat

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.