Búvársport

BÚVÁRSPORT

A sportág bemutatása

A búvársport igen sokszínű – az ember élete során, az életkorhoz alkalmazkodóan folyamatosan űzhető –, változatos technikai sportág. Az úszás képezi az alapját valamennyi búvársportnak, a szabadidős és a versenysportoknak egyaránt.
A sokszínűséget jellemzi az a tény, hogy a búvársporthoz tartozik az uszodában rendezhető uszonyos úszás, a víz alatti hoki, a víz alatti rögbi, a víz alatti lövészet, a nyílt vizekben zajló tájékozódási búvárúszás, a szabadidős búvárkodás, valamint mindkét körülmények között űzhető apnea (szabadtüdős merülés) is. Természetesen megkülönböztetjük egymástól a versenysportot és a szabadidős tevékenységet. A búvársport szakágai közül a legnépszerűbb az uszonyos úszás. Gyorsaságával és látványosságával kiemelkedik az uszodai sportágak közül, ezért is nevezhetjük az uszodai Forma 1-nek. Hazánkban évek óta ez az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportág.  Búvárúszásban a legfontosabb felszerelési eszköz az uszony, amelynek segítségével a versenyzők lényegesen gyorsabban haladnak a vízben, mint a klasszikus úszók. A sportolók napjainkban már kizárólag a gyorsabb úszást biztosító delfin lábtempót (lábaikat összezárva, együtt mozgatva) használják. Ehhez a speciális mozgáshoz lett kifejlesztve az úgynevezett delfinuszony (monofin), amely alakjáról kapta a nevét. A nagyméretű uszonylapon két uszonyfej van rögzítve, tehát a versenyző mindkét lábát egyszerre használja a mozgatására, eltérően a klasszikus búváruszonyoktól, ahol mindkét lábon egy-egy külön uszony van. Mérete nincs korlátozva. A levegővételhez a felszíni úszásnál légzőcsövet (max. hossza: 48 cm) használnak. Búvárúszásnál a légzőcső helyett légzőautomatával felszerelt, sűrített levegővel feltöltött búvárpalackot használnak, kivéve az 50 m-es búvárúszást, amelyet egy levegővétellel teljesítenek a versenyzők. Úszásfajták és a versenytávok: felszíni úszás (50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4 × 100, 4 × 200 m), búvárúszás (50, 100, 400, 800 m), uszonyos gyorsúszás (50, 100, 200 m) (kisméretű, gumi-, illetve műanyag uszonyokkal történik az úszás). A tájékozódási búvárúszó versenyek szabad vizekben, különböző, a versenyszabályzatban meghatározott távokon kerülnek megrendezésre. A víz alatt légzőkészülékkel, tájoló és távolságmérő segítségével tájékozódási és keresési feladatokat hajtanak végre.

Története

Búvársport

A búvárkodás történetének kezdete egészen az őskorig nyúlik vissza. Az első merüléseket i. e. 850 környékén hajthatták végre. Az ősi búvárok feltehetően élelmiszerszerzés céljából merültek alá, gyöngykagylókat, szivacsokat, elmerült tárgyakat hoztak a felszínre. Később a hajók alját vizsgálták át, vagy azok sérüléseit javították ki. 1500 körül Leonardo Da Vinci már búvárfelszerelést tervezett. A történelem folyamán, a technika fejlődésével újabb és újabb találmányok tették lehetővé a búvártevékenység fejlődését és az egyre mélyebbre való merülés lehetőségét. A 19. század végén már végeztek távolsági víz alatti úszásokat. 1900-ban a Párizsban rendezett olimpiai játékok úszóprogramjában már víz alatti úszásban is hirdettek bajnokot. Az első könnyűbúvárklub 1934-ben, Párizsban alakult meg. A sportbúvárkodás rohamos elterjedése Európában az 1940-es évek elejére tehető. A sportág egyre népszerűbbé válásában nagy szerepet játszott 1943-ban Jacques-Yves Cousteau kapitány és Emile Gagnan találmánya, az önálló, automatikus működésű légzőkészülék. A forradalmian új eszköz lehetővé tette a hosszabb víz alatti tartózkodást, a víz alatti élet tanulmányozását, a kötöttség nélküli szabad helyváltoztatást, továbbá megalapozta a víz alatti sportok létrejöttét is. Az emberi kreativitásnak köszönhetően aztán folyamatosan alakultak ki a különböző búvársportágak. 1959-ben Monacóban megalakult a CMAS (Confédération Mondiale des Activities Subaquatiques), a Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége, a sportág első nemzetközi szervezete. Napjainkban több mint 100 szervezet (a Magyar Búvár Szakszövetség 1969 óta) tagja a CMAS-nak.

Miért választottam a búvársportot?

Senánszky Petra
kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, junior Európa-bajnok, kétszeres junior világbajnok:

„Szeretem a vizet, és a sebességet, amit az uszonyommal elérek. Szeretem a versenytársaimat és az utazást. A búvárúszásnak köszönhetem, hogy eljutottam olyan helyekre, mint például Mallorca vagy éppen Kolumbia.”

Búvársport

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.