Bridzs

BRIDZS

A sportág bemutatása

A világ egyik legkedveltebb és legismertebb szellemi játékát francia kártyával (52 lapos, joker nélkül) játsszák, sokan versenyszerűen.
Egy menet három szakaszból áll:
1. Az asztalnál ülő négy játékos (az egymással szemben ülők párt alkotva küzdenek egymás ellen) a versenyeken előre, számítógéppel véletlenszerűen leosztott, tokokban elhelyezett 13-13 lapot vesznek a kezükbe. Licitálás során adut – vagy adu nélküli játékot – választanak, és a 13 lehetséges ütésből legalább 7 elvitelére vállalkoznak. Érdekesség a licitben, hogy a partnerrel együtt vállalunk ütéseket és választunk aduszínt, pedig nem ismerjük a lapjait, arra csak a vállalásaiból tudunk következtetni.
2. A licit lezárulása után a nyertes vonal – égtájakkal jelölik az asztalnál ülő játékosokat, az N–S (észak–dél) vonal küzd az E–W (kelet–nyugat) ellen – meghatározott játékosa, a Felvevő egyedül rendelkezik most már a partnere lapjával is. Az indítókijátszás után a Felvevő partnere, az Asztal leteríti a lapját úgy, hogy mindenki láthassa. Az Ellenjátékos pár megpróbálja megakadályozni, hogy a Felvevő teljesítse a licit során vállalt felvételt (ütéseket).
3. A parti végén az eredményt átszámítják pontokra. A pontrendszer úgy lett kialakítva, hogy ösztönzően hasson a minél több ütés elvállalására, megszerzésére. A pontozás alapját az úgynevezett ütésérték-pontok képezik, amelyeket a vállalt és teljesített ütésekért kapunk.

Története

Bridzs

A bridzs a whist nevű kártyajátékból alakult ki a 20. század elején. A bridge elnevezés, ellentétben a közhiedelemmel (híd), vélhetőleg az orosz birics szóból származik (jelentése: hírnök, kisbíró). A whist története egészen a 17. századig nyúlik vissza, ekkoriban Angliában már játszották, noha vélhetőleg Oroszországból származik. Az első whist-könyv 1742-ben jelent meg, az első versenyt pedig 1857-ben tartották Londonban. Ekkoriban már világszerte elterjedt a játék. 1925-ben Harold S. Vanderbilt amerikai multimilliomos kidolgozta az úgynevezett „kontrakt bridge” szabályait, amely az akkoriban már közismert bridzsen alapult. A játéknak ez a verziója gyorsan elterjedt világszerte, és hamarosan teljesen egyeduralkodóvá vált. 1929-ben jelent meg az első bridzsújság, a Bridge World. Megalakul a bridzs európai (EBL) és világszervezete (WBF). Kétévente kerül megrendezésre EB és VB (kvalifikációs), valamint négyévente olimpia (világverseny). Bár 1999-ben a NOB olimpiai sportnak minősítette, és 2002-ben bemutató játékot rendeztek a téli olimpián, Salt Lake Cityben, 2011-ben még nem tartunk ott, hogy teljes jogú tag lehessen a sportágunk.

Miért választottam a bridzset?

Szegedi Balázs
a Bridzsakadémia megszervezője, junior EB bronzérmes (2004, Prága):

„Azért választottam a bridzset, mert tartalmas kikapcsolódást nyújt. Használom az agyam, de egészen más formában, mint munka közben. Minden parti egy kihívás, ahol a partneremmel összemérjük a szellemi erőnket az ellenfél párossal, és egyetlen célunk, hogy a mi észjárásunk kerekedjen felül. A bridzs egyszerre igényli a kreativitást és a fegyelmet. Társaságot ad és formál. Egyszóval: a világ legjobb szabadidős tevékenysége.”

Bridzs

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.