Bowling

BOWLING

A sportág bemutatása

A játék lényege, hogy a felállított 10 bábut 2 gurításból ledöntsük. Egy játék 10 mezőből áll; ha az első gurításunkra mind a 10 fát eldöntjük (strike), a következő két gurításunk duplán számít. Ha két gurításból sikerül mind a 10 bábut eldönteni (spare), a soron következő egy dobásunk dupla. A tökéletes játékkal (12 strike egy játékon belül) elérhető legmagasabb eredmény 300 fa – jelenleg Magyarországon 9 játékos büszkélkedhet ezzel az eredménnyel; örömteli, hogy ebből négyen ezt már a 2009-es évben érték el. A bowling, bármilyen meglepő, elsősorban „technikai sport”. A helyes játéktechnika, a pályaborítások és a bábuk minősége, a golyók helyes kiválasztása, a pályákon alkalmazott olajozás mind hozzájárulnak a magasabb eredmény eléréséhez. Természetesen ez csak egy része a játéknak, hiszen a játékosokon múlik az, hogy ezeket a lehetőségeket kihasználják-e, vagy sem. A versenyek alkalmával folyamatosan változnak a pályakörülmények, melyekre minden esetben meg kell találni a megfelelő golyóelengedési technikát, ki kell választani a megfelelő golyót. És persze a koncentráció! Tudni kell, hogy a sportágak között a bowling a legnagyobb koncentrációt igénylő sportágak közé tartozik. Természetesen a kezdők erre kaphatnak szakemberektől megfelelő segítséget, sőt a haladóknak is érdemes!
A golyók mérete természetesen egyforma, de súlyuk változó: 3,5 kg-tól egészen 7,5 kg-ig használhatóak.

Története

Bowling

Hazánkban már több mint 20 éve űzhető sportág, mely az azóta eltelt időszakban mind népszerűségében, mind a felépült létesítményekben igen sokat fejlődött. A sportág története az ókori Egyiptomig is visszavezethető, a mai formáját a múlt század elején, az amerikai szesztilalom idején nyerte el. Azóta kizárólag teremben, és háromszög alakban felállított 10 bábura játsszák.

Miért választottam a bowlingot?

Skobrics Zoltán
magyar bajnok:

„A sportággal először a munkám révén kerültem közelebbi kapcsolatba, ugyanis bowlingpályát üzemeltetek. Természetesen kipróbáltam magam is – ennek már 17 éve –, és azóta sem tudtam elszakadni tőle. Több EB-n, világkupán játszhattam. Ami máig is tetszik benne, hogy 50 évesen is versenyszerűen és magas szinten végezhető.”

Bowling

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.