Baseball és Softball

BASEBALL ÉS SOFTBALL

A sportág bemutatása

A baseballt két 9 fős csapat játssza egymás ellen. A játéktér egy negyed körcikk, mely külső és belső mezőből áll. Az ún. négy bázis a gyémántnak nevezett, négyzet alakú belső mező sarkaiban helyezkedik el, egymástól 27,5 méter távolságra. A játék nem időhöz kötött, hanem 9 játékrészből (inning) áll. Egy játékrész alatt mindkét csapatnak egyszer támadnia (ütnie), illetve egyszer védekeznie (elkapnia) kell. A softball szabályai nagyon hasonlóak a baseballéhoz, de annál valamivel kisebb pályán, nagyobb labdával, és vékonyabb ütővel játsszák. A softball lehetne akár a baseball női változata is, ám mindkét sportágat valójában mindkét nem játssza. Az ütőjátékos használja a baseballütőt, amely készülhet fából vagy alumínium ötvözetből (a profik csak faütőt használhatnak). A labda gömbölyű, legbelül gumival borított parafagolyó magja van, melyet szorosan csévélt fonállal vesznek körbe, majd bőrrel borítanak be. Az ütőjátékos megpróbálja elütni a labdát, és ha sikerül pályára ütnie, addig haladhat a bázisokon, amíg a védők megfogják és visszajuttatják a labdát valamelyik bázisra. A támadók célja, hogy ütéseik által a bázisokat sorrendben elfoglalják, végül a hazai bázishoz visszaérkezzenek, és ezzel pontot (run) szerezzenek a csapatuknak. Nagyon fontos, hogy pontot szerezni csak az éppen támadó (ütő) csapat tud. A védekezők feladata ezt megakadályozni. Céljuk, hogy minél hamarabb kiejtsenek (out) a játékból három támadójátékost. Amikor ez sikerül, a két csapat „helyet cserél”: az addig védekezők támadnak, és fordítva. Amikor így is megtörténik a három kiejtés, vége egy játékrésznek, és kezdődik a következő. Amelyik csapatnak a kilencedik játékrész után több pontja van, az nyeri a mérkőzést. A baseballban nincs döntetlen; ilyen esetben extra játékrészre kerül sor mindaddig, amíg valamelyik csapat javára eldől a mérkőzés.

Története

Baseball és Softball

A világon a legtöbb kultúrának megvan a saját labdás-ütős játéka, így nekünk, magyaroknak is: a méta. Már az 1300-as évektől játszottak hasonló ütős játékokat, így aztán a baseball pontos eredete sem ismert, de a ma játszott változata a 19. század elején Amerikában született, és hihetetlen népszerűségre tett szert az országban, úgymond az élet része lett. Az egyszerű munkásembertől az elnökig szinte mindenki lelkes híve és szakavatott értője a sportágnak. Napjainkban a baseball azonban már korántsem csak amerikai sportág.  A játék az idők folyamán átkelt az óceánon, és elindult világhódító útjára. Az egész Távol-Keleten nemzeti sportként tisztelik, Japánban népszerűsége a szumóéval  vetekszik. A sportág legjobbjainak másik nagy gyűjtőhelye a karibi térség és Latin-Amerika. Az elmúlt évek világbajnokságain és olimpiai versenyein rendre a kubai csapat szerezte meg az aranyérmet. Az öt legnépszerűbb sportág egyike, 110 országban, több mint 200 millió játékossal. A Little League Baseball az ifjúsági korosztály nemzetközi versenye, melynek 86 országban, 2,3 millió résztvevője van. Az öreg kontinensre az 1900-as évek elején került át a sportág, először természetesen Nagy-Britanniában vert gyökeret, majd ezt követte a többi európai ország. Az Európai Baseball Szövetségnek (CEB) jelenleg 38 tagországa van, a tagországokban pedig több mint 150 000 igazolt sportoló.

Miért választottam a baseballt és a softballt?

Bőke Dávid
Érd, Pirates, serdülő válogatott játékos:

„Én azt szeretem legjobban a baseballban, amikor az ütő az utolsó percekben kiüti a labdát a pályáról, és ezzel megnyeri a csapatával mecset, mindenki odarohan hozzá és a nyakába ugrik, talán egyszer én is átélem ezt a csodálatos érzést. De addig is örülök, hogy ezt a gyönyörű szép sportot játszhatom a magyar pályákon!”

Baseball és Softball

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.