Amerikai football

AMERIKAI FOOTBALL

A sportág bemutatása

Az amerikai football egyéni védőfelszerelésben, füves vagy műfüves pályán játszott labdajáték, ahol a cél: több pontot szerezni, mint az ellenfél. Egyszerre 11-11 játékos tartózkodik a pályán, de 3 csapategység van, így egy amerikaifootball-csapat nagysága könnyedén elérheti a 45 főt is. A sportág jellegzetes kelléke a „tojáslabda”, melyet futással vagy előrepasszal lehet játékba hozni. Az amerikaifootball-pálya téglalap alakú, keresztben rácsozott felfestéssel, nagysága közel azonos, mint egy labdarúgópálya. A pálya két végében találhatóak a célterületek, valamint az „Y” alakú kapu. A pontszerzéshez a labdát ide kell eljuttatni. A labda célterületre juttatása 6 pontot ér, ezt „touchdown”-nak nevezik. Az „Y” kapu ága közé rúgás 3 pontot ér, ezt „mezőnygól”-nak hívják. A mérkőzés két félidőre, ezen belül 4 negyedre van osztva, a negyedek 12 perc hosszúságúak, viszont csak tiszta játékidőt mérnek. Így 1-1 mérkőzés akár a 2,5-3 óra hosszat is elérheti. A játék menete tagolt, 10-15 másodperc intenzív akció után kb. 30 másodperc taktikai megbeszélés következik. A játék lelke az a taktikai sokszínűség, amit ezekben a holtidőkben beszélnek meg a játékosok. Nem ritka, hogy a játékosoknak 100-150 taktikai variációt is meg kell jegyezniük, melyből az edzők dolgoznak. Egy amerikaifootball-csapatban minden játékosnak egyéni, speciális feladata van, és ezek összessége adja a valódi csapatmunkát.

Története

Amerikai football

Az amerikai football az 1800-as évek végén alakult ki Amerikában. Két egyetem az angol rögbi és az európai labdarúgás szabályelemeit ötvözve új sportágat alkotott, mely akkoriban csak nyomokban hasonlított a mai amerikai footballhoz. Az 1920-as évekre nagy népszerűségnek örvendett az új sportág az egyetemi körökben, az első profi csapatok is ekkor alakultak. A mai népszerűségét a sportág az 1960-as években érte el, amikor az akkori két profi liga egyesült, és megalakult az NFL,* mely mind a mai napig az amerikai kontinens legnépszerűbb sportágának bajnoksága. A sportág mintegy 25 évvel ezelőtt indult világhódító útjára, az első európai csapatok is az idő tájt alakultak. Az európai szövetség (EFAF*) 1996 óta létezik, és jelenleg 20 tagot számlál, köztük Magyarországot is. Idehaza az 1990-es évek elején jelent meg a sportág, de szervezett keretek között csak 2005 óta rendeznek bajnokságokat.

Miért választottam az amerikai footballt?

Kohut Dávid
2-szeres magyar bajnok, ezüstérem magyar bajnokságon, nemzetközi bajnoki 2. helyezett:

„Előtte egyéniben sportoltam, ezt követően a csapatsport igazán magával ragadott. Ebben a sportban minden testalkatú srác talál lehetőséget a kibontakozásra. Tetszik, hogy jól kell ismerni hozzá a különböző technikákat és taktikákat, ami mozgalmassá teszi ezt a sportot számomra.”

Amerikai football

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.