Aerobic

AEROBIC

A sportág bemutatása

Az aerobik egy sok izommozgással járó, zenére végzett tornagyakorlatokból álló sport. A sportaerobik a fitneszaerobik módosított mozgásanyagára épül, ún. nehézelemekkel, emelésekkel kiegészítve. A versenyzőnek egyéniben (férfi, illetve női egyéni) vagy több fős kategóriában (vegyes páros, trió, csoport) kell a gyakorlatot bemutatnia. A versenygyakorlat lényege: a versenyző/edző által kiválasztott zenére készített művészi előadású, kreatív koreográfia bemutatása, mely rendkívül dinamikus, magas intenzitású, erőt, hajlékonyságot, ízületi mozgékonyságot igényel. Az aerobik specifikus mozgásanyagából és nehézelemekből áll, versenyszámtól, korosztálytól, kategóriától függően 1:15–1:45 perc hosszúságú időtartamban. A versenyterület a versenyzők számától, illetve a korcsoportoktól függően 7 × 7 vagy 10 × 10 méteres nagyságú, ízületkímélő, felületkezelt (rugalmas térhálós szerkezetben elhelyezett szivacshasábokra épített) rétegelt lemez. A sportolónak külső megjelenésével rendezett, sportos benyomást kell keltenie, a szabályoknak megfelelő öltözéket kell viselnie (aerobik-, tornadressz, sport-, aerobikcipő). A gyakorlatot többtagú bírói testület előtt kell bemutatni. A versenybírák értékelik a gyakorlat kivitelezését, művészi hatását, nehézelem-értékét, a szabályok által meghatározott kritériumok alapján. A győztes gyakorlatot tökéletes kivitellel kell végrehajtani, úgy, hogy az elemek és a mozdulatok tiszták és koordináltak legyenek a teljes gyakorlat során, mindeközben a versenyzőknek folyamatosan harmóniában kell lenniük egymással és a zenével.

Története

Aerobic

Az aerobik szó Dr. Kenneth H. Cooper texasi orvos nevéhez fűződik. Ő fejlesztette ki a NASA* számára azt a testgyakorlási rendszert, mely a mai fitnesz- és versenyaerobik alapja. Cooper aerobikról szóló könyvet adott ki, amely elindította a sportágat világhódító útjára. A 70-es években Jane Fonda videokazettákon keresztül népszerűsítette az akkor még elsősorban háziasszonyoknak szánt mozgásanyagot. Az ezt követő két-három évtized alatt az aerobik mozgásfajtái folyamatosan fejlődtek. Az aerobik mint zenére végzett mozgásos tevékenység az alapjait tekintve megegyező, de céljaiban eltérő, két különböző ágra osztható fel: fitneszaerobikra és sportaerobikra. Az első aerobikversenyt 1984-ben New Orleansban tartották meg. A különböző világszervezetek sportaerobik szakágban világkupát 1989-től, világbajnokságot 1990-től, Európa-bajnokságot pedig 1994-től rendeznek. A Nemzetközi Torna Szövetség (Federation International of Gymnastics, FIG) 1994-ben alkotta meg az első szabálykönyvét, és ebben az évben vette fel a sportaerobikot a szakágai közé. Az Európai Torna Szövetség (European Union of Gymnastics, UEG) 1999-ben bonyolította le az első Európa-bajnokságát. Sportágunk 1997 óta résztvevője a minden olimpiát követő évben megrendezésre kerülő világjátékoknak. A FIG (Nemzetközi Torna Szövetség) 124 tagszövetségéből már 75 nemzet tagja az aerobik szakágnak is.

Miért választottam az aerobikot?

Katus Tamás

„Engem a sportág komplex képességigénye fogott meg, valamint kevés olyan sportágat ismerek, ahol fiúk és lányok együtt edzenek, és együtt vagy egymás ellen versenyeznek; ennek személyiségformáló hatása a hétköznapi életben is hasznomra vált.”

Aerobic

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.