Hogyan válasszak?

Megérzés, vagy a reklámok alapján? Vagy hogy mit dicsérnek legtöbben a barátaink közül? Vagy hogy a család mit jelöl ki követendő útnak? Hagyományt követünk, vagy megyünk a magunk feje után? Esetleg azt választjuk, ami tényleg nekünk tetszik, amit mi szeretnénk csinálni?
Milyen elgondolás alapján válasszunk tehát sportágat magunknak, hogy mellette jó érzéssel ki is tartsunk?
Egyszerűen csak legyünk tisztában azzal, hogy mit szeretünk csinálni, és mit nem! Legyünk tisztában azzal, milyenek a fizikai adottságaink, lehetőségeink, és hogy mennyi időt szeretnénk rászánni a sportolásra.
Hová mehetünk majd gyakorolni, mire kell készülnünk, miben kell sokat fejlődnünk, és mi az, amiben már most is egész jók vagyunk.
Lássuk pontosan, hogy milyen célt szeretnénk elérni azzal a bizonyos sporttal.

 

 

Hobbit keresünk? Csak valamit, amivel elütnénk az üres óráinkat? Családi mozgáslehetőségre vágyunk? Tartani szeretnénk a kondíciónkat? Fejlődni akarunk? Országos, nemzetközi versenyekről álmodunk? Az Olimpiáról? Hivatásos sportolók szeretnénk lenni? Vagy csak egy baráti, aktív társasághoz szeretnénk tartozni? A saját döntés alapja a részleteket, lehetőségeket, távlatokat figyelembe vevő tudatosság. Ha ilyen körültekintően járunk el, akkor jó eséllyel helyesen fogunk dönteni. Ha jól választunk, rengeteg örömöt találunk majd a sportban, és kemény munkával – na meg talán egy kis szerencsével – komoly sikereket fogunk elérni.

 

Eddig talán nehéz volt a döntés, de a „Hogyan válasszak sportágat” c. képes lexikon azzal a céllal született, hogy segítsen ebben.
Ez utóbbihoz azonban megfelelő információkkal, adatokkal kell rendelkeznünk arról, hogy egyrészt milyen sportágak léteznek, másrészt pedig, hogy milyen alkathoz vagy személyiséghez milyen sporttevékenység illik a legjobban. Ma már nagyon sokat megtudhatunk a sportágak eredetéről, szabályairól, azonban hiányoznak a választás egyénre szabott szempontjai, amik a következők:

 

  • Kinek ajánljuk?
  • Milyen képességeket fejleszt?
  • Előnyök, hátrányok
  • Sportorvosi szakvélemény
  • Hány éves kortól lehet elkezdeni, és meddig tart a versenyszerű pályafutás?
  • Lehet-e hobbiból, kedvtelésből űzni a sportágat?
  • Hogyan lehet elkezdeni, és mire van szükség a kezdéshez