Táncsport

TÁNCSPORT

A sportág bemutatása

A Magyar TáncSport Szakszövetség két szakágat működtet. A versenytánc szakághoz a standard (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slow fox és quick step) és a latin-amerikai (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble és jive) táncok tartoznak. Az akrobatikus rock and roll szakághoz a nevében szereplő irányzat mellett a boogie-woogie és lindy-hop alternatív területek tartoznak. A táncsport azon ritka sportágak közé tartozik, ahol az egyéni versenyeken egy párosban egy férfi és egy női versenyző egyenlő félként versenyez. A versenyeken a párosok a pontozóbírók értékelése alapján jutnak tovább a következő fordulóba. A döntőben versenytánc versenyeken 6, akrobatikus rock and roll versenyeken 7 páros táncol. A pontozóbírók úgynevezett „helyre pontozással” döntik el a versenyzők végső helyezését. A versenyeket parkettás, esetleg sportpadlós sportlétesítményekben vagy egyéb rendezvényhelyszíneken tartják, ahol a sportolók a rendező által biztosított zenére mutatják be versenyprogramjukat. Versenytánc versenyeken egyszerre általában 6–12 páros táncol a parketten, akrobatikus rock and roll versenyeken egy időben egy vagy két páros van a parketten. A táncsportban a formációs versenyek számítanak csapatversenynek, ahol egy-egy csapat általában 8 párosból áll, illetve akrobatikus rock and roll szakterületen lányformációs versenyeket is rendeznek.

Története

Táncsport

A tánc az egyik legősibb mozgásforma, a történelem során – bár különböző formákban és funkcióval – folyamatosan jelen volt az emberek életében. A 20. század folyamán vált sportággá, és jelenleg (mind a versenytánc, mind az akrobatikus rock and roll szakág révén) a világjátékok (a nem olimpiai sportágak négyévenkénti világversenye) programján szerepel. Az első nemzetközi versenyeket az 1900-as évek elején rendezték, az első világbajnokság 1957-ben, míg az első magyar bajnokság a hatvanas évek elején került megrendezésre.  A Magyar TáncSport Szakszövetség két szakága révén két világszövetség tagja, a Nemzetközi TáncSport Szövetségnek (International DanceSport Federation – IDSF), és társszervezetének, az Akrobatikus Rock’n’Roll Világszövetségnek (World Rock’n’Roll Confederation – WRRC). A WRRC-nél 30 nemzeti tagszervezet van bejegyezve; az IDSF-nek a Föld összes kontinensén összesen 86 nemzeti tagszervezete van, tagszervezetein és társszervezetein keresztül több mint 4 millió versenyző tartozik hozzá.

Miért választottam a táncsportot?

László Csaba
11-szeres tíztánc-, 10-szeres standardtánc- és 5-szörös ifjúsági magyar bajnok, 18-szoros köztársaságkupa-győztes, tíztánc Európa-bajnoki és világkupa bronzérmes, világbajnoki 4. és standard világkupa 4. helyezett versenytáncos:

„Édesanyám íratott be tánciskolába. Azelőtt teniszeztem, ám miután elmentem egy táncversenyre, megtetszett, és itt folytattam tovább a versenyzést. Először a társaság miatt maradtam a tánc mellett, aztán egyre jobban megszerettem a fellépéseket és a versenyeket.”

Táncsport

Hogyan döntsünk?

A választás személyes szempontjai alapján, tudjál meg többet a sportágakról, és fedezd fel, hogy az alkatodhoz, a célodhoz vagy a személyiségedhez, milyen sporttevékenység illik a legjobban.